På University of North Carolina har ett forskarlag undersökt hälsoeffekterna av kramar. Man har haft 38 par som kontrollgrupp, och har studerat krameffekten hos samtliga män och kvinnor i kontrollgruppen. Något som studien tydligt påvisar är att kramar ökar oxytocinhalten i blodet, samt att det sänker blodtrycket, något som i sin tur minskar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.
Intressant nog verkar kvinnorna få ut mer av kramandet, rent hälsomässigt, eftersom blodtryckssänkningen blev mer markant och mer långvarig hos kvinnorna i genomsnitt. Något som kan verka orättvist – men det finns ju så många andra biologiska skillnader mellan män och kvinnor som är till männens fördel, så det är väl fint att det finns något som är till fördel för kvinnor också… ?
Som en del av studien tog man först deltagarna åt sidan i separata rum, för att mäta halten av oxytocin och cortisol i blodet. Cortisol är ett stresshormon, som utlöses då vi behöver prestera mer än vanligt, men det kan också leda till skador (utbrändhet) om det får härja fritt i kroppen under en längre tid, som under kronisk stress. Oxytocin är vad man kallar ett belöningshormon, som ger positiva uppleveleser i form av ett njutbart rus, en inre frid, och lyckokänslor. Det utlöses bl.a. av barnafödande och amning – men männen får också sin beskärda del, eftersom det utlöses av smekningar, orgasmer – och kramar!
Sedan fick paren sitta tillsammans och prata om ett ögonblick i livet då de var alldeles särskilt lyckliga, följt av fem minuter av tittande på en romantisk film, och sedan fick de prata i tio minuter till. Sedan fick de kramas i ca 20 sekunder, och sedan mätte man återigen deras värden.
Både män och kvinnor uppvisade starkt förhöjda nivåer av oxytocin efter kramen. De som befann sig i särskilt kärleksfulla relationer hade högre nivåer av oxytocin. Dessutom hade alla kvinnor tydligt sänkta nivåer av stresshormonet cortisol, samt sänkt blodtryck.
Forskarlaget, ledda av psykologen Dr Karen Growen, skrev en rapport i tidskriften Psychosomatic Medicine, i vilken de bekräftade att de positiva hälsoeffekterna av kramar klart ökar ju bättre relationen är, ju mer man stödjer varandra i relationen. Mer kärlek – bättre hälsa.
”Scientists are increasingly interested in the possibility that positive emotions can be good for your health.
This study has reinforced research findings that support from a partner, in this case a hug from a loved one, can have beneficial effects on heart health.
British Heart Foundation researchers have already demonstrated links between a positive emotional state, such as happiness, and low levels of the stress hormone, cortisol.
This growing body of research only goes to highlight how important social support is for everyone, not just those in a relationship”Dr Charmaine Griffiths, British Heart Foundation
Vad som hade varit riktigt intressant vore om man hade gjort en liknande studie med en större kontrollgrupp, innehållande både kärlekspar och folk som inte känner varandra alls, samt att man hade fokuserat mer på kramarna – jag menar, 20 sekunder är ju inte en särskilt lång kram… Det hade också varit intressant att göra olika aktiviteter för samma par vid olika tillfällen. Låt oss säga att man har 50 kramande par, som första dagen får ge varandra en rätt kort kram (20-30 sekunder), nästa kontrolldag en betydligt längre, samt att man får instruktionen att synkronisera andning, slappna av och bara vila i kramen.
Tredje kontrolldagen ger man paren instruktionen att göra likadant, denna gång nakna, och att det får leda vidare till kyssar och hångel, fram till dess att båda uppvisar en klar sexuell upphetsning – därefter testar man återigen nivåerna av hormoner i blodet.
Sista kontrolldagen gör man en mätning före och efter en orgasm, hos var och en av kontrollpersonerna. Då kan man förstås också jämföra nivåerna efter orgasmen om den har uppnåtts med hjälp av en kärlekspartner, eller en mer tillfällig, vänskaplig relation, eller på egen hand.
En självklar vidareutveckling av denna forskning skulle kunna vara att även mäta orgasmernas effekt om den har uppnåtts med kort och snabb effekt, eller efter en långvarig stimulans, med eller utan hjälp av tantriska andningstekniker, med minimalt eller maximal fysisk beröring. Då skulle man kunna få fram riktigt intressanta forskningsresultat.
Närhet och beröring är ett av våra allra största överlevnadsbehov. Hos alla primater, inklusive människor, kan svåra psykiska problem uppstå om man inte får fysisk beröring. Barn som ställs inför valet mellan fysisk närhet och mat, väljer fysisk närhet. Beröring är mat för själen. Låt oss aldrig glömma det. Krama någon idag!
MAKE LOVE, NOT WAR!
Källa: BBC News
Carl Johan Rehbinder 2009