Information & kurser

sidotoppbanner länksidor
Eftersom vi också arbetar med just dessa ämnen, och tycker att det är alldeles särskilt viktigt med mycket mer upplysning, inspiration och kunskap i ämnen som sex, kärlek, relationer och tantra, har vi delat upp länktipsen i tre kategorier:

  • Våra vänner och kollegor i Sverige och Skandinavien
  • Våra vänner och kollegor internationellt
  • Information och kurser – övriga

Heartline

Våra vänner och kollegor i Sverige och Skandinavien:

smapunktlinje_584Aifos
Sofia Sjöblom är utbildad Sexsibilitycoach, andningspedagog och skrattyogainstruktör, och erbjuder en mängd olika kurser, utbildningar, coaching och behandlingar. Hon är dessutom en väldigt mysig och trevlig person!
smapunktlinje_584
Andy Buru
Andy erbjuder kroppsterapi och repkonst, på mycket hög nivå. Andy och jag har hållit några kurser, med namnet Ecstasy Play, på temat tantrisk och lekfull BDSM, och han är såväl en mästare på repkonst som en briljant pedagog. Jag rekommenderar ofta och gärna hans kurser, lekkvällar, terapi och konst.
smapunktlinje_584
Awareness Therapy
Shanti Limnell bor i Finland, och har en liten kursgård där hon bl.a. håller tantrakurser. Vi har deltagit på en av hennes kurser, när hon höll kurser tillsammans med Lorenzo Stiernqvist, och det var väldigt lärorikt, skönt och inspirerande.
smapunktlinje_584
Johan Ekenberg
Johan Ekenberg är en jätteskön människa som håller kurser i mycket, men det jag framför allt vill informera om här på Cirkus Eros är hans kurser i sex, intimitet och lust, som t.ex. ”Sex – en motorväg till Gud”. Johan är en enormt inspirerande och energistark person som har stora kunskaper om sexualitet, relationer, tantra – och livet som helhet – och allt detta kommer in i hans kurser.
smapunktlinje_584
LoveLab
Helene och Tord är ett jättemysigt och seriöst par som också sedan många år jobbar som relationscoacher. De håller också parkurser och relationskurser, och har även ett slags spel som de kallar Relationsboxen. Kollegor vi gärna puffar för.
smapunktlinje_584
Lustkraft
Lisa Salamon är en underbar kvinna som ger olika sorters massage, samt leder kurser på ett lekfullt, innerligt och intuitivt sätt. Det kan vara Orgasmic Yoga, Gudinnekurser för kvinnor, Erotisk Impro eller kontaktimpro – vilken kurs du än går på, så kommer det att vara en spännande och härlig upplevelse.
Lisa har även varit en ytterst kompetent assistent på flera av mina kurser – hon tillför alltid något av sig själv i allt hon gör. Vi håller också en del kurser tillsammans, på temat Intimmassage.
smapunktlinje_584
Pia Struck, Seksualterapi.dk
Pia Struck är sexpedagog, och håller kurser och coaching för par och enskilda i Köpenhamn, mycket med Betty Dodson:s principer som utgångspunkt. Hennes onaniworkshops på festivaler brukar vara enormt uppskattade och skamlöst befriande, något jag har god erfarenhet av, eftersom jag har assisterat och medverkat vid några av hennes workshops.
smapunktlinje_584
Passion of Heart
Marya Norell har liksom vi varit lärare på Sexsibilitycoachutbildningen, och en av veteranerna i Sverige när det gäller kurser i tantra, kärlek, sex och relationer, samt frigörande dans, lifecoaching och lite till.
smapunktlinje_584
Jennie Rehbinder – sexpedagog
Ingen länklista av den här kalibern är komplett utan Jennies hemsida om kvinnors sexualitet och hennes kurser i ämnet.
smapunktlinje_584
Eva Sanner
Terapeut, författare och journalist – har skrivit flera böcker i ämnet kärlek, sex och relationer, och häller även workshops.
smapunktlinje_584
Spira Stockholm
Sara Gustafsson erbjuder Vaginal Releasing och Tantrisk Akupressur. Sara håller även kurser och föreläsningar om vaginal hälsa och njutning.
smapunktlinje_584
Starspray
Starspray drivs av Lorenzo Stiernqvist, en underbar man med stort hjärta och massor av kunskap. Starspray arrangerar kurser för såväl privatpersoner som för sexterapeuter, erotikpedagoger och andra som är intresserade av ämnet.
Lorenzo var också den som startade Sexsibilitycoachutbildningen – Sveriges hittills absolut mest ambitiösa projekt gällande utbildning i sexualitet, i vilken vi också var med som gästlärare.
smapunktlinje_584
Viva Vagina
Ingrid Frideborgsdotter är akupressör, sexsibilitycoach och qigonglärare. Hennes mål är att hjälpa kvinnor att lösa upp spänningar för att de ska kunna känna mer livsglädje och lust. Detta gör hon på flera sätt, bland annat med en frigörande akupressurbehandling.
smapunktlinje_584
Yazmin Fox – Sexologiskolen
En dansk kvinna som håller tantrakurser, ger konsultation samt tantrisk massage.
smapunktlinje_584
Åsa Kullberg
Åsa anordnar kurser i indiansk shamanism, med Deer Tribe som grund – bl.a. Quodoushka; en kurs i andlig sexualitet, samt hennes återkommande kurser i Shamansk Dearmorering.
smapunktlinje_584

Våra vänner och kollegor internationellt:

smapunktlinje_584Barbara Carrellas
Barbara bor i New York City, men håller kurser internationellt. Barbara har skrivit flera böcker, varav Urban Tantra är en absolut klassiker, och Ecstacy is Necessary är en fantastisk uppföljare. Vi har varit på kurs med Barbara flera gånger, och betraktar henne som vår absolut största inspirationskälla, mentor och lärare – och hon har därtill blivit en nära vän till familjen. Numera producerar vi också kurser i Sverige åt Barbara, som t.ex. Urban Tantra Experience, och Urban Tantra Professional Training Program. Får du någonsin chansen att gå på kurs med Barbara – missa inte det! Barbara är helt enkelt fantastisk!
smapunktlinje_584
David Deida
David Deida är en av de mest populära moderna lärarna beträffande sex och andlighet, tillika en av våra favoriter beträffande förståelsen av sex som en viktig drivkraft för att förstå oss själva i relation till oss själva och varandra. David Deida har skrivit en stor mängd böcker, och håller föredrag och workshops i ämnet sexualitet, kärlek och andlighet internationellt. För många år sedan har även vi gått på seminarier och workshops med David Deida, och kan rekommendera honom som en intressant inspirationskälla.
smapunktlinje_584
Betty Dodson & Carlin Ross
Betty Dodson är en av våra största hjältar. En sexliberal amerikansk konstnärinna, författare, sexolog och informatör, som ända sedan 1970-talet har arbetat hårt för kvinnans sexuella frigörelse. Hon har bl.a. haft konstutställningar med teckningar av kvinnokön och onanerande kvinnor (skandal!), hon har skrivit böcker, anordnat onanikurser och på olika sätt befrämjat kvinnors erkännande av sina egna kroppar och sin egen sexualitet. Hon har med sina böcker om självkärlek (i betydelsen solosex) befrämjat såväl mäns som kvinnors rätt till sexuell tillfredsställelse på egen hand.

Betty Dodson dog 2020, vid 91 års ålder, men hennes partner Carlin Ross har fortsatt arbetet i Dodsons anda.
smapunktlinje_584
Amy Jo Goddard
Med över 20 års erfarenhet som lärare, inspiratör och coach gällande sexualitet, för att inte tala om en energi, ambitionsnivå och professionalism jag sällan skådat, så är min beundran och respekt för denna fantastiska kvinna mycket stor. Jag träffade henne i San Francisco, men hon reser också en del – det går dock att ta del av hennes kunskap och inspiration via hennes hemsida.
smapunktlinje_584
Seani Love
En av de intressantaste av våra kollegor – Seani är kroppsterapeut, intimitetscoach, och en oerhört inspirerande kursledare, som liksom jag gärna blandar tantra, BDSM, lek och intimitet i en berg-och-dalbana av känslor, upplevelser, möten och inre utveckling.
smapunktlinje_584
Betty Martin
Betty Martin är en erfaren kroppstearapeut som har utvecklat ett eget system för att förklara det mångfacetterade begreppet fenomenet samtycke – hon kallar det ”Wheel of Consent” – Samtyckeshjulet. Detta har lett till att hon reser världen runt och håller inspirerande workshops. Vi har varit på flera av hennes workshops, hjälpt henne med marknadsföring, och vi har inkorporerat flera av hennes principer i våra egna kurser – liksom många av våra kollegor har gjort.
smapunktlinje_584
Making Love With God – Rowan Bombadill
Jag lärde känna Rowan genom Barbara Carrellas, och om det verkligen finns någon som förkroppsligar det magiska, det udda, det kreativa, det extremt personliga och lekfulla med sex, så är det hon. I projektet Making Love With God samarbetar hon med andra sexaktivister för att förena det andliga och det sexuella inom varje människa.
smapunktlinje_584
Ruby May
Ruby May är en av de verkligt magiska kvinnor vi har träffat i kurssammanhang, och som jag också vid ett par tillfällen har hållit kurs tillsammans med – Sweet Surrender.
Ruby är från England, men bor i Berlin. Ruby håller fantastiska kurser och är oerhört uppskattad av alla som deltagit i dem.
smapunktlinje_584
Felix Ruckert
Felix Ruckert är en oerhört spännande koreograf, pedagog och CI-dansare som under många år bedrev sin verksamhet i sin egen studio i Berlin; Schwelle 7. Felix är också expert på BDSM-tekniker och håller intuitiva, lyhörda, inspirerande workshops i ämnet. Felix är extremt kreativ och experimentell, i och många andra lärare ser honom som en synnerligen viktig inspirationskälla på fler sätt än ett.
smapunktlinje_584

Information och kurser – övriga:

smapunktlinje_584
Abby’s Sexual Health
En pedagogisk informationssida med massor av fakta om sex.
smapunktlinje_584
ANNIESPRINKLE:ORG(ASM)
Annie Sprinkle – porrskådis, sexolog, författare, konstnär och hängiven predikant för bättre och fler orgasmer. En riktig hjältinna, som verkligen arbetar konstruktivt och kreativt för att inspirera människor att utveckla sitt sexliv, och därmed sin livskvalitet.
smapunktlinje_584
Block Bonobo Foundation
The Bonobo Way – Peace Through Pleasure. The Dr. Susan Block Institute och Bonoboville driver detta projekt om bonoboapor (även kallade dvärgchimpanser) och deras omfattande sexliv, och på vilket sätt de skulle kunna vara goda förebilder för oss människor.
smapunktlinje_584
Dr. Susan Block
Sexterapeut, aktivist, radiopratare och mycket annat. En verklig levnadskonstnär med en enorm hemsida som man kan stanna på länge…
På denna hemsida hittar du även en mycket annorlunda butik, med allt från afrikansk sexfetischkonst och lustiga maskeradutstyrslar till fotoböcker och erotiska möbler.
smapunktlinje_584
Candida Royalle
Candida Royalle dog den 7 september 2015, men hennes hemsida finns fortfarande kvar, och är väl värd ett besök – eller fler. Candida Royalle började som porrskådis, men har sedermera producerat och regisserat en mängd porrfilmer ur kvinnligt perspektiv, och har även arbetat i decennier för självutveckling, sexuell hälsa och progressiv politik på dessa områden och mer därtill.
smapunktlinje_584
Clitical.com
En hel hemsida om solosex, för kvinnor.
smapunktlinje_584
Clitoria Cream – Female Orgasm Enhancement
En hemsida som enligt egen utsago saluför en orgasmförstärkande kräm för kvinnor. Denna sida innehåller även mycket information om kvinnors anatomi och andra fakta om hur man kan förbättra sitt kärleksliv och sin sexteknik.
smapunktlinje_584
Jackinworld
”The Ultimate Male Masturbation Resource” – en enorm sida med framför allt textmaterial om manlig solosex.
smapunktlinje_584
Kama Sutra Animated
En märklig och samtidigt mycket informativ hemsida, med beskrivningar av olika samlagsställningar ur Kama Sutra, kompletterade med animerade bilder av älskande par.
smapunktlinje_584
Lustjakt – allt om sex
Lustjakt är en webbutik för sexhjälpmedel, men de har också skapat en mängd faktasidor om olika aspekter av sex, på ett trevligt och pedagogiskt sätt.
smapunktlinje_584
New Ancient Sex Academy
En holländsk sida som är svår att kategorisera, eftersom den är så unik. På ett sätt är den en magnifik ego-tripp, eftersom ett ständigt centrum för sajten är Cora, som är upphovskvinna till denna kombination av information, bilder, drömmar, visioner, kurser, konst m.m. I sanning fascinerande, och säkerligen rätt kontroversiellt i vissa läger, eftersom en del av hennes vision innefattar ”heliga horor” – tempelprostituerade i ett sextempel. Här kan man läsa om hur man ger erotisk massage, suger och slickar på bästa sätt, titta på bilder, Hur man än vrider och vänder på det, är Coras arbete och visioner märkliga, livsbejakande och fantasieggande.
smapunktlinje_584
okejsex.nu
En kampanj genomförd av Operation Kvinnofrid, om sexuellt våld. Målet med kampanjen är att synliggöra och att öka medvetenheten om olika former av sexuellt våld och om problemets omfattning. Det handlar framför allt om att etablera samtycke som en självklar grundprincip för all sexuell aktivitet, och samtycke är något som vi på Cirkus Eros självklart står för till 100 %.
smapunktlinje_584
Passionerad
En svensk sida som drivs av en grupp sexentusiaster, med många sköna sextips, test av sexleksaker, samt tips för bättre relationer.
De beskriver själva sin vision på detta sätt:
”Vår vision är att skapa ett stort och välfyllt magasin om sex och kärlek där man kan lära sig allt om erotik, njutning och relationer. Vårt mål är att Passionerad ska ha högt i tak, täcka så många ämnen inom sex som möjligt samt ge svar på dem frågor ni undrar över.”
smapunktlinje_584
Pucker Up
Tristan Taorminos mycket intressanta sida med massor av information – särskilt för lesbiska tjejer. Men sidan innehåller även enormt utförliga tips och råd beträffande t.ex. analsex, så den kan med fördel besökas av andra än bara lesbiska.
smapunktlinje_584
RFSL
Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande – en alldeles utmärkt sajt, som främst riktar sig till homo- och bisexuella, men som kan ha en hel del intressant läsning även för vanliga heterosexuella.
smapunktlinje_584
RFSU
Ingen erotisk länksida är komplett utan en länk till vårt gamla Riksförbund För Sexuell Upplysning. Bra sida med massor av information.
smapunktlinje_584
Sacred Sex
En del av en helt enorm hemsida; Lucky Mojo, som innehåller ett mycket brett spektrum av amerikansk subkultur. Sacred sex innehåller en hel del mycket intressanta artiklar om sex och andlighet, Tantra, Karezza, Sex Magick m.m., beskrivningar av onanikurser, klitoris anatomi – och mycket annat
smapunktlinje_584
Sajberias erotiksidor
Erotikforum, dejting och mycket annat.
smapunktlinje_584
Scarleteen
En amerikansk – jäkligt snygg – och bra – informationsida om sex för unga tjejer.
smapunktlinje_584
School of Tantra
En amerikansk jättesajt om Tantra, Sacred sexuality, Polyamori och därmed relaterat. Här kan man läsa om tantraövningar, kurser, klubbar, träffar m.m.
smapunktlinje_584
Seksualpolitisk Forum
Ett partipolitiskt obundet, ideellt danskt nätverk med målsättningen att påverka sexualpolitiken i Danmark och andra länder (som t.ex. Sverige) i en sexpositiv, frisinnad och förnuftig riktning.
smapunktlinje_584
Sexological Bodywork
En hemsida för folk som jobbar med sexologisk kroppsterapi.
smapunktlinje_584
Sexoteket
En svensk hemsida i bloggformat, med enorma mängder information om sex, sammanställt av Annie Navjord, som har arbetat i många år som sexualupplysare och informatör.
smapunktlinje_584
Svensk Förening för Sexologi
En förening som har till ändamål att främja vetenskapligt utbyte och praktiskt samarbete inom området sexologi, samt att verka för att sexologiska kunskaper tillvaratages och tillämpas.
smapunktlinje_584
The erotic eye and its nude
Stefan Beyst är en entusiast, som studerar erotiska bilder ur ett sociologiskt, historiskt och filosofiskt perspektiv, med hjälp av spännande erotiska bilder av hundratals olika fotografer. Mycket intressant läsning – och vackra bilder!
smapunktlinje_584
Babeland
Babeland är egentligen en butik i Seattle, sedermera med tre filialer i New York City (SoHo, Lower East Side och Brooklyn – butiken på Lower East Side har vi besökt när vi var i New York), så denna länk borde väl ligga under kategorin butiker, webbshopping m.m. – men denna hemsida innehåller så enormt mycket annat, som t.ex. goda råd om sexliv, bildgallerier, artiklar m.m.
Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare