Bilar som afrodisiaka

new-maserati-granturismo-convertible

Enligt en brittisk undersökning, i vilken man haft en provgrupp bestående av 40 män och kvinnor, så mätte man testosteronnivån hos deltagarna efter att de hade lyssnat på olika motorljud. Man spelade upp inspelningar av en Ferrari, en Lamborghini, en Maserati och en Volkswagen Polo, och efteråt tog man salivprover hos samtliga för att mäta testosteronhalten.

Blir män och kvinnor kåtare av motorljud från en dyr sportbil än en standardbil? Finns det fog för att kalla dyra sportbilar penisförlängare? Uppenbarligen, eftersom studien visade tydliga resultat. Och dessutom vågar jag nog påstå att det är könsdiskriminerande att bara kalla dem penisförlängare, eftersom kvinnorna visade tydliga reaktioner på dessa ljudsensationer. Man skulle alltså lika gärna kunna kalla penisförlängarna för klitoriskittlare, musfuktare, fittmagneter eller kundalinistärkare – eller nåt annat kul.

Det går alltså inte att avfärda bilen som sexuell signal, och en sådan studie som denna skulle alltså bekräfta att en man som kör en bil med ett häftigt motorljud blir mer attraktiv för kvinnor än en man som kör en standardbil med trist ljud. För de biltillverkare som bygger häftiga sportbilar är resultatet av denna undersökning naturligtvis ingen överraskning. Utvecklingsavdelningarna för nya bilar lägger ibland ner minst lika mycket ansträngning på att få fram ett sexigt ljud som t.ex. utformningen av inredningen.

Enligt psykologen David Moxon, som gjorde denna studie på uppdrag av bilförsäkringsbolaget Hiscox, så visade studien tydligt att motorljud påverkar både vårt psyke och våra fysiska reaktioner, och att kvinnorna visade särskilt stark respons. Den bil som uppenbarligen hade starkast effekt, som gav kraftigt ökade testosteronnivåer hos 100 % av kvinnorna (bara 50 % av männen), var en Maserati. Lamborghini var den bilmotor som påverkade männen mest (60 % fick en tydlig höjning av testosteronnivån). Visserligen har Maseratin en Ferrarimotor, men hur avgasrören är stämda mot motorn har också en mycket stor betydelse för ljudet.

Resultatet av denna undersökning visar tydligt att ljudet av en morrande, mullrande bilmotor ger instinktiva effekter på oss människor. En annan intressant insikt av denna undersökning var att en standardbilmotor snarare ger sänkta testosteronnivåer. Att köra en bil med ett trist motorljud kan alltså göra oss tråkigare och mindre kåta – och nu finns det forskning som bevisar detta.

“Det enda som låter vackrare än en Porschemotor är en Beethovenkonsert, dirigerad av mig själv”

– Herbert von Karajan

Källa: Autoblog, Telegraph

maserati_3500gt_1

Det är för övrigt inte bara ljudet av en Maserati som kan hetsa upp – utseendet har stor betydelse. Redan bara åsynen av en Maserati 3500 GT som den röda på denna bild kan ge mig förhöjd andning, svettningar och rysningar över hela kroppen. Här snackar vi estetiskt uppåttjack av svåröverträffad sort…

Carl Johan Rehbinder 2008

Tillbaka till Artiklar • Erotik & inspiration »

Heartline