Orgasmer, sociala kamouflage och läkare som horor

Denna artikel är lånad från Louise P.:s blogg Frihetspropaganda, med författarens tillstånd.

linje

I tidningen Elle, våren 2008, mitt under vilda debatter om sexköpslagen (hårdare straff eller inga straff alls), läser jag om massage med lyckliga slut, vilket leder till en ledare i sydsvenskan som syrligt och skoj skriver om dubbelmoralen att:

”Ge dessa frusna kvinnor lite plingplongmusik, exklusiv massageolja och rökelsedoft och de får vara med i ett trendreportage. Allt som ett tecken på frigjord kvinnlig sexualitet.”

Men hälsotrenden är hur gammal som helst! För hundra år sedan stimulerade läkare kvinnor och män med så kallad ”pelvic massage”. Det finns en väldigt rolig film som heter ”The Road to Wellville” (Alan Parker, 1994) som handlar om ett hälsospa runt sekelskiftet som drevs av Dr. Kellogg, ja, han med Kellogg’s Corn Flakes, som människor över hela världen käkar till frukost. Har ni inte sett den än, så se den, här rullar det nämligen upp framför ögonen på en ett klockrent exempel på sociala kamouflage. Kvinnor står i kö för att få denna massage, vilket inte är så underligt, äntligen socialt accepterade orgasmer, dessutom utförda av läkare och professionella! I en tid när kvinnors sexualitet knappt fick existera, det är som det krävdes en läkarvetenskaplig metod för att göra orgasmen socialt accepterad, och om man kallade det för något annat och som metod mot en åkomma.

Det riktigt roliga är att läsa beskrivningen av hur denna ”pelvic massage” går till. Men notera att sådan massage (åtminstone enligt somliga auktoriteter på området) fick på inga villkor ges till erotiserade människor.

Pelvic Massage – This form of massage, first introduced by Major Thure Brandt, a Swedish gymnast, in 1874, has been variously modified by different physicians who have taken up its employment since the favorable reports of Brandt, especially Norström, of Stockholm, Jackson, of Chicago, and Bunge, of Berlin. The method of Brandt and Norström consisted chiefly in supporting the uterus with one finger placed in the vagina and behind the cervix, then making intermittent pressure with the other hand placed externally over the fundus, the uterus being compressed between the two hands. Jackson added gentle manipulations of the abdominal walls, and Bunge ex tended the manipulations to the abdomen.”

”Pelvic massage should never be undertaken by any person who is not a qualified and experienced physician. The success of this procedure depends, first, upon a correct diagnosis; and secondly, upon special aptitude on the part of the masseur.”

”Lifting the Viscera. – After the patient has taken three or four deep breaths, the physician stands at the patient’s left, and, with his back to the patient, places the ulnar edge of the two hands, with the fingers extended, just over Poupart’s ligament, and parallel with the ligament, the fingers pointing toward the pubes. From this position the hands are moved slightly upward, the edge of the hands being made to sink as deep into the abdomen as possible without severe pain, the arms being slightly rotated at the same time, and the hands drawn upward in such a way as to grasp the contents of the abdomen and drag them upward. This movement is repeatedly executed during the act of inspiration, the patient continuing to take deep and full breaths, expanding the lower chest and abdomen as previously described. See that all displaced viscera are in perfect position.”

Inte nog med det. Den första massagestaven uppfanns också vid den här tiden. Metoden förfinades som ett botemedel mot kvinnlig ”hysteri”, något som egentligen sysselsatt läkarvetenskapen under väldigt lång tid. Redan under det första århundradet pysslade läkare med att stimulera kvinnor till orgasm för att bota dem mot mystiska sjukdomar. Orgasm kallades för paroxysm (notera detta i Dr. Kellogs manual som undviker att beskriva vad målet är med stimulansen och de vibrerande rörelserna).

Ett jobb som tydligen inte direkt läkare stod i kö för att utföra och en anledning att vibratorn utvecklades. Att mekanisera orgasmen istället för handjobb. De första vibratorerna kom ut på marknaden på 1880-talet och var handdrivna, och såg ut ungefär så här:

pulsocon

Den första elektriska vibratorn kom något senare och såg ut så här:

barker

Dessa salufördes sedermera till privatpersoner. På 20-talet någon gång användes vibratorer i erotiska filmer och kopplingen tydliggjordes. Men det betyder ju inte att det sociala kamouflaget dött ut. En sak jag alltid fascinerats över är exempelvis Ellos eller någon annan katalog som salufört dessa som massageapparater visade obligatoriskt en kvinna som masserar sitt ansikte. Nu börjar det dock försvinna, kanske som ett tecken på att kvinnlig orgasm ses som något naturligt och inte som en metod mot åkommor och har inte lika stort behov av socialt kamouflage.

ellos_dildo

För ett tag sedan var jag på en ”bordell” där det bland annat salufördes ”toppmassage”. Det jag häpnade över var lokalens brist på porrigt material och bordellatmosfär. Här har man ju blivit matad med bilder av bordeller i andra länder att det ska vara glansiga tyger och sådan bad taste som för tankarna till rätt saker, inget tvivel på vad som utspelas och saluförs. Hur som helst. Här på denna bordell som jag besökte fanns en brits som liknar en sådan som massörer använder. Med papperslakan och allt. Salvor, krämer och så förstås väldoftande oljor. Handdukar välordnade på hyllor. Ett väntrum med ett par bekväma fåtöljer och tidningar på ett bord att förströ sig med medan man väntar, typ dagstidningar och Svensk Damtidning, och så vidare, ungefär som hos en tandläkare.

Om jag inte vetat på förhand vad det var frågan om hade jag trott att jag knallat in på en mottagning för sjukgymnastik. Hon visade mig vänligt omkring och berättade vad hon tog för en ”toppmassage”. Det är också frågan om socialt kamouflage. i Sverige är det förståeligt att det måste kamoufleras, eftersom det i praktiken är förbjudet med denna typ av tjänster och lokaler. I andra länder kan det komma till användning för att det helt enkelt låter finare med pelvic massage än toppmassage.

Så kanske det är så, och har varit så genom historien, att kvinnor visst köpt sexuella tjänster, de var bara mer kamouflerade som ett tecken på hur den kvinnliga orgasmen betraktades? Kvinnor behövde läkarvetenskapen som sina horor.

© Louise P. 2008

linje
Tillbaka till Artiklar av gästartister »
Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare