Annika och Knutte har gått på sexkurs

Intervju av Ylva-Maria Thompson

Publicerad på GirlsCorner.nu under våren 2005

tunnlinjeoriginal_584

MÅNADENS PROFIL på GirlsCorner.nu är rubriken under vilken vi varje månad presenterar en person som utmärker sig på något speciellt sätt. Det kan vara genom sitt utseende, sina prestationer, sina uttalanden eller på vilket sätt som helst, så länge vi finner det värt att uppmärksammas.

Jag träffade Annika och Knutte som gått en kurs i ”Gudomlig Njutning”. Vi satt i det lugnaste hörnet på en liten krog och pratade om sex. Eller rättare sagt – Annika och Knutte bubblade ur sig hur mycket som helst utan att jag ens behövde fråga! Det märktes att de varit med om en sällsam och ovanlig helg tillsammans. Här är en liten resumé av allt jag fick veta…

Vi började med att prata om hur relationen ofta kommer in i en slags känslomässig stiltje när man levt ihop i många år.

Knutte:
Jo, men nyförälskelsen ligger ändå kvar under ytan… När man just träffats är det Ok med smulor i sängen, att dela en 90-säng och ändå bara sväva på moln, men sen kommer karriär, barn, vardag…

Annika:
Vi träffades när vi var 17/18 år gamla. Först var vi bara tillsammans för stunden, vi såg inte framåt, en vecka, fjorton dagar, blev till månader och år! Och det har känts rätt hela tiden!

Knutte:
Men för 4 år sen gick jag in i väggen. Jag blev utbränd och sjukskriven och även förhållandet hamnade i en kris. Då började vi i familjeterapi.

Annika:
Fast vår son undrar varför det kallas familjeterapi när han bara varit med tre gånger på 2 år…

Knutte:
Vi kände att efter alla år fanns inte magin kvar i förhållandet, den där nyförälskelsemagin som fanns i början – men så kunde vi åka iväg på egen hand och vara ensamma med varandra och då dök känslan upp på nytt! Så magin mellan oss fanns kvar, det gällde bara att hitta tillbaka till den.

Annika:
Familjeterapin gav resultat och förhållandet började kännas OK, trevligt, fungerande. Men nivån var…

Knutte:
Vi var på kompisnivå!

Annika:
Nej, nåt mer fanns det… men sexlivet behövde något nytt. När vi hade sex var jag klar på två minuter, då hade jag fått orgasm och sen blev jag dödstrött och somnade. Det fanns ingen spänning, ingen lek. Då började jag leta efter inspiration och hittade Cirkus Eros på nätet. Dom annonserade för en kurs i ”Gudomlig Njutning” för par och jag blev intresserad, jag tänkte att jag vill gå den här kursen! Men det var ganska dyrt. Så då bestämde vi oss för att ge kursen till varandra i julklapp! Och med facit i hand var det inte dyrt.

Knutte:
Det var värt varenda krona! Med tanke på allt det gav oss kan jag säga att det var reapris! Det var någonting som kickade in den sista biten så man var inne på banan igen! Jag upptäckte massor om mig själv som jag inte varit medveten om innan. Jag trodde t.ex. att jag var komfortabel med min egen kropp – men upptäckte att det fanns saker att jobba med där.

Som när vi fick umgås nakna tillsammans med de andra paren. Det gav oerhört mycket. Även för oss som par – vi upptäckte vad vi har tillsammans som är bra. Det gav verktyg – eller näring till hjärnverksamheten för att bearbeta saker tillsammans. Vi upptäckte att vi kunde skapa något, det var enkla saker som att möblera om sovrummet och slänga ut fotografierna på barnen och göra miljön mer sensuell.

Annika:
Min största aha-upplevelse var träningen i att koppla av. Det var tack vare den jag förstod varför jag inte längre tyckte sex var lika kul. Det var för att jag inte var 100% närvarande! Jag hade tankarna på annat håll – hade inte släppt funderingar på vad ungarna skulle ha med sig till skolan nästa dag eller vad jag skulle laga till middag.

Där fick vi lära oss en teknik – djupandning – som fungerar jättebra för mig. Jag använder den på jobbet också nu, för att slappna av och vara HÄR och NU.

En annan sak som var bra för mig var att lära mig lyssna aktivt. Jag hade trott att jag lyssnade – men det gjorde jag inte! Nu är jag mer medveten och lyssnar på vad barnen säger också, istället för att tro att jag hör vad de säger.

Men när det gäller sex var det viktigt för mig att lära mig slappna av och ta emot njutning, utan att ge tillbaka. Bara vara och ta emot.

Knutte:
Ja, för mig som kille var det också jättebra! Man ska ju gärna vara den store förföraren och vara aktiv – men jag fick också lära mig att vara passiv – bara ligga still och ta emot.

Annika:
Fast en del av övningarna gjorde mig verkligen förvånad, jag upplevde dom som fjantiga och löjliga. Men sen slog snåljåpen inom mig till – jag tänkte ”om vi nu betalat så här mycket för den här kursen måste jag ändå ge det en chans”.

Knutte:
Ja, många övningar var barnsligt enkla, men de gick igenom alla försvarsmurar och känslomässiga pansar man byggt upp och la sig kring hjärtat som en värmande omfamning! Många gånger fick de en att känna att man var bra, att man dög!

Annika:
Och jag fick insikten att för att ha ett bra äktenskap måste man ha ett bra sexliv också.

Knutte:
För när stress och krav och ”Bror Duktig” kommer in i ens liv är det så lätt att ge upp den biten, njutningen och glädjen, och prioritera annat.

Annika:
Men då är det faktiskt bättre att skita i en del andra bitar.

Knutte:
När man är utbränd är beröring och närhet oerhört viktigt.

Annika:
Den här kursen var något av det häftigaste jag varit med om! Det finns många som säger att sex är överreklamerat, men dom har fel!

Knutte:
Man måste slåss för sitt förhållande. Nu har vi t.o.m. telefonsex när vi är bortresta från varandra, det är något vi återupptäckt. Och det är jättehärligt!

Annika:
Men jag måste säga att om jag vetat innan vad det var för övningar under kursen kanske jag inte hade vågat gå den. Så det är nog bra att inte veta för mycket. En del saker kändes helt absurda när man skulle göra dem. Men sen gav de oerhört mycket och jag hade inte velat vara utan!

Knutte:
Men det var bra att det var en liten grupp – vi var fem par. Det blev en tät och intim stämning, man hade möjlighet att vara i sin egen bubbla men ändå dela upplevelserna med andra. Det var fascinerande att prata om saker man aldrig pratat om tidigare med personer man inte ens kände!

Annika:
Vi tog med oss en del hem – vi lärde oss att slappna av och massera varandra och gå in i en gemensam bubbla trots att det var en massa andra par runtomkring oss på kursen. Vi tänkte att vi skulle testa det hemma när barnen var på sportlov – så vi la filtar på vardagsrumsgolvet och började massera varandra. Då kom våra två hundar och tittade förvånat på oss. Först ville dom ha uppmärksamhet och bli klappade dom också, men när vi ignorerade dom satte dom sig bara och glodde på oss!

Knutte:
Det är väl konstigt, i en främmande miljö, med fyra par som man knappt känner runtomkring sig, där kan man slappna av och skapa en bubbla…

Annika:
Men när man blir uttittad av sina egna hundar – då är det omöjligt!

Det var helt fel när vi åkte till kursen också… Inte alls som vi planerat. Det här var ju en helgkurs – från fredag kväll till söndag eftermiddag. Vi hade tänkt att vi skulle ta det lugnt på fredagen och komma dit lugna och avslappnade, istället kom vi sent med andan i halsen…

Knutte:
Vi var helt tokspeedade och rök nästan ihop för att vi inte hittade parkeringsplats.

Annika:
Du körde ju fel väg! Och sen när vi kom hem efteråt… då var vi så avslappnade att ingenting spelade någon roll. Huset var uppochnervänt och fullt av tonåringar som spelade hög musik… men vi brydde oss inte ens om att vi snubblade över högar med skor innanför dörren… kursen hade effekt redan efter första timman!

Knutte:
Och märkligt nog – för man tror man ska bli trött av att gå på kurs – så hade vi massor av energi! Istället för att vara helt förlamad och matt längtade jag efter sex! Och var jättepigg!

Annika:
Ja, det var häftigt att de gav så mycket energi. Men det var jobbigt också, för man blev helt uppfylld av det här, man sprudlade och det lyste om en – och så visste man att på jobbet på måndag kunde man ju inte berätta vad man haft för sig! Om någon frågade om man gjort något särskilt i helgen kunde man inte precis säga: ”Ja, jag var på sexkurs med min man!”

Knutte:
Ja, det fanns ingen att berätta för efteråt. För vem skulle jag berätta om varit naken en hel helg, på sexkurs med en massa andra nakna människor?

Annika:
Man pratar inte om sex på det sättet med vänner och bekanta. Vi har höjt vår ribba, men inte dom. Och när man åldras och kroppen förändras är det mycket man skulle vilja prata om och fråga om, men det törs man inte. Om man gör det skojar folk ofta till det, ingen vågar prata på allvar.

Knutte:
Ja, det är märkligt. Man kan fråga sina föräldrar om hur man gör när man lagar bilen eller målar om huset, men inte om sex… Det är fantastiskt att få gå en sån här kurs och verkligen prata om det, få ny kunskap… jag skulle rekommendera alla som nått en viss nivå i sitt förhållande att gå den. Kanske är det inte nödvändigt när man just har träffats och är nyförälskade, då är man så uppe i det, men när det gått några år. För då ger det enormt mycket – framför allt en insikt i att man kanske inte nått så långt som man trodde.

Annika:
Det var både sexuellt och känslomässigt en stor AHA-upplevelse.

Knutte:
Jag upptäckte att kärleken är evig, men den glöms bort ibland under resans gång. Det här är något jag kommer att ha med mig under resten av livet – oavsett om det blir med Annika – vilket jag hoppas – eller med någon annan. Men det vore kul med en uppföljningskurs – en del två, eller ett ”Läxförhör” för att återknyta det man lärde sig och utveckla det. Det känns som om vi bara skrapat på ytan – att det finns ännu mer kvar därute att upptäcka! Dessutom blir man medveten om att det inte är något man kan tvingas in i – tvärtom, det får komma sakta, småpysande…

Annika:
Fast det bästa var nog ändå känslan man fick på den här kursen, jag kan tänka tillbaka och återuppleva det, minnet finns kvar i kroppen! Och bubblan vi lärde oss att skapa kan vi fortfarande återskapa var vi än är.

Knutte:
Som nu, när vi sitter här med dig på en krog och pratar om något som andra inte skulle betrakta som det mest ”normala” samtalsämnet man kan tänka sig. Det är nog en av de största behållningarna, för bubblan kan vi skapa ensamma, tillsammans vi två, eller i en större grupp.

Annika:
Det som var bäst för mig var nog att lära mig total avslappning, för det gav mig så mycket ny energi och gjorde mig medveten om mig själv på ett helt nytt sätt. Jag insåg t.ex. att jag aldrig var 100% närvarande i vår relation.

Knutte:
Man kan säga att man går från att tycka att man är världens bäste älskare och familjefar till att fatta hur mycket man egentligen lurat sig själv.

Annika:
Det gav otroligt mycket som man kunde bli hög på på ett nytt sätt, bara genom att koppla av, genom beröring och närvaro. Man känner sig renare på något sätt. Jag dricker mindre kaffe och alkohol nu, för jag vill ha kvar den rena känslan, oavtrubbad. Att ha sex efter alkohol känns helt värdelöst numera, när jag vet hur det ska kännas.

Knutte:
Ja, förut kunde jag dricka sprit för att slappna av, men nu när vi lärt oss slappna av utan sprit vill man vara helt och hållet närvarande, här och nu.

Vi har höjt ribban. Förut var sex en strävan efter att få orgasm – nu är det något helt annat. Det är som skillnaden på segelbåt och motorbåt. Man åker motorbåt för att nå fram till ett mål – när man seglar är det resan i sig som är målet. Det är på samma sätt med sex nu. Orgasmen kan ses som en bonus – som dessutom blir häftigare ju bättre resan dit har varit – men resan i sig är mer värd! Så våra nätter har blivit för korta.

Annika:
Men vi har ju förmiddagarna på helgerna, då barnen sover!

gudomligbanner_2_ani

© Ylva-Maria Thompson, Konstnär

linje
Tillbaka till Artiklar av gästartister »
Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare