Jennie Rehbinder – Erotikpedagog och fotograf

Intervju och foto av
Ylva-Maria Thompson

Publicerad på GirlsCorner.nu sommaren 2007

tunnlinjeoriginal_584

MÅNADENS PROFIL på GirlsCorner.nu är rubriken under vilken vi varje månad presenterar en person som utmärker sig på något speciellt sätt. Det kan vara genom sitt utseende, sina prestationer, sina uttalanden eller på vilket sätt som helst, så länge vi finner det värt att uppmärksammas.

jennie_x3

Jennie och Calle Rehbinder har hållit kärlekskurser för par i flera år nu. Ni kanske har sett dem på TV4 i dokumentären ”Sex på Schemat”, där TV-teamet var med på en av deras kurser för par, ”Gudomlig Njutning”. Och ni kanske har läst om dem här på Girlscorner tidigare.

Nu är det äntligen dags för en länge efterfrågad kärlekskurs för både SINGLAR och par, och det är därför jag träffar Jennie. Jag är ju så nyfiken på hur det kan gå till att komma till en kärlekskurs som singeltjej. Kommer det att finnas en massa läckra killar där? Måste man ha sex med de andra deltagarna på kursen? Vad lär man sig egentligen på en kärlekskurs? Underrubriken ”Den nakna sanningen om dig själv” väcker ju självklart nyfikenhet. Men man behöver inte vara orolig – man får veta tillräckligt mycket i förväg.
Läs mer om kursen i denna intervju!

Kursen kommer att hållas nu i sommar 2007, 16 – 19 Augusti, torsdag till söndag, på Skeppsuddens kursgård utanför Norrköping, och har fått namnet ”Kärlek, Liv & Lust”.

karleklivlustbanner

Ylva:
Vad kommer kursen att handla om?

Jennie:
– Egenkärlek, att skapa en positiv självbild.
– Kommunikation, hur man skapar intimitet i stället för distans genom sin kommunikation.
– Gränsöverskridande – inte för dess egen skull utan för att det ger så mycket frihet och kraft! Man känner att man har mer makt över sitt eget liv och sin egen kropp.
– Att komma närmare sin egen sexualitet – att frigöra könet från skam, att få uppleva hur mycket kraft man kan frigöra när man tar bort skammen och bara njuter hejdlöst av sin egen kropp.
– Att leva mer här och nu – att ta in livet helt och fullt. Även det som är jobbigt – bara ta in det helt och fullt. Vara mer närvarande! Att hänge sig åt sig själv. Att spegla sig själv, i en trygg miljö.
– Vi skapar en trygg och kärleksfull miljö, en plattform för att få utforska sig själv, tillsammans med andra, i grupp.
När man arbetar i grupp blir allting starkare och tydligare, det blir tydligare vad man är bra på och vad man behöver. För det är också något man måste lära sig – att sätta ord på sina behov. Att vara stark i sin integritet och kunna säga både ja och nej utifrån sin egen vilja. Som kvinna har man lätt att fokusera på andras behov, att vilja behaga. Så det är väldigt viktigt att lära sig att komma nära sig själv, att kunna ställa sina egna behov i första rummet.
– Relationer – vi ger verktyg för att skapa närmare och intimare relationer med den partner eller partners man har – eller vill ha.

Ylva:
Hur många deltagare blir det?

Jennie:
Vi har satt ett tak på ca 30 – 15 män och 15 kvinnor, ungefär.

Ylva:
Varför är det viktigt med jämn könsfördelning?

Jennie:
Det blir en bättre energimässig balans. Och om det t.ex. är för många män kan somliga kvinnor känna sig hotade. Oavsett om man är heterosexuell eller homosexuell. Eller så blir det konkurrens. Det känns bättre med jämvikt, helt enkelt.

Ylva:
Ni har väl haft enkönade kurser också?

Jennie:
Ja, men de har varit mer teoretiska. Helgkurserna är mer praktiska och djupgående.

Ylva:
Vad söker man i allmänhet när man går en sexkurs?

Jennie:
Man vill bli en friare människa, bli mer njutande, få mer kärlek och njutning i livet.

Ylva:
Tror du många upplever att dom har något speciellt problem dom vill lösa?

Jennie:
På våra parkurser kommer det ibland par som vill bli bättre på att kommunicera, att bli mer inriktade på kärlek än konflikt, och det kan handla om att få bekräftelse på vad man gör rätt eller fel. Men i allmänhet vill man njuta mer av livet helt enkelt. Det kan handla om att få nya verktyg helt enkelt.

Ylva:
Om man kommer som ensam tjej till kursen – förväntas man ha sex med de manliga deltagarna då? Behöver man vara orolig för att behöva göra något mer än man tänkt sig?

Jennie:
Nej, ingen förväntas utföra något alls, särskilt inte något man inte vill. Och det finns inga pass på kursen som förutsätter penetration. Det här är ingen ”knullkurs”. Alla kursdeltagare har förstås sina egna gränser – som är snävare än ens egna, eller öppnare – och alla får utforska sina egna gränser på den nivå man är. Men det behöver inte bli alltför dramatiskt, för det sker i en trygg miljö. Och man går som sagt aldrig längre än man själv vill.

Ansvar är ett viktigt ledord, vi vill lära ut konsten att ta ansvar för sin egen kropp och sin egen njutning, konsten att sätta gränser. Alla har gränser, men frågan är – är det dina gränser som du valt själv, eller någon annans?

Ylva:
Säker sex – lär ni ut det också, kräver ni att alla har säker sex?

Jennie:
Där handlar det återigen om eget ansvar. Det här är inte en kurs i säker sex. Men det kommer att finnas kondomer om det finns behov av det.

Ylva:
Finns det någon könsskillnad där – är män bättre på att ta ansvar än kvinnor, eller tvärtom?

Jennie:
Nej, jag ser ingen skillnad där. Men däremot tror jag att många försöker ta för stort ansvar för andra människor alldeles i onödan. Om var och en tar ansvar för sina känslor och kommunicerar så klart och tydligt de kan blir livet mycket enklare.

Ylva:
Vilken tror du är den största skillnaden mellan mäns och kvinnors sexualitet?

Jennie:
Jag tror att män har lättare att ta för sig. Kvinnor är lite försiktigare. Men på våra parkurser är det faktiskt ofta kvinnan som tar initiativet till att gå kursen.

Ylva:
Handlar det inte om att det är mer tillåtet för en kvinna att leva ut inom ramarna för en relation?

Jennie:
Jag vet inte, men jag tror att det förändras för kommande generationer. Det är mer tillåtet för kvinnor att ta för sig idag än tidigare. Och kunskap är viktigt, attityden, att våga. Som exempel – jag såg en film med sexpedagogen Annie Sprinkle, där hon får en flera minuter lång orgasm och verkligen vrålar av njutning. Efter det kunde jag själv njuta mycket mer, för att jag hade förstått att det var möjligt, helt enkelt!

Ylva:
Vad har du lärt dig under den tid du jobbat med sexkurser?

Jennie:
Jag har blivit medveten om att jag är klar och tydlig och pedagogisk, och jag har utvecklat de sidorna, och jag har blivit av med min prestationsångest och rädsla för att prata inför människor. Jag har blivit starkare och tydligare.
Min och Calles kärlek har blivit starkare, för vi försöker leva som vi lär.

Ylva:
Vad har du lärt dig om andra?

Jennie:
Jag känner mer människokärlek och ödmjukhet inför andra människors förmåga. Människor bär på mycket visdom och jag lär mig massor av våra kursdeltagare när jag håller kurs.

Ylva:
Känner du att det är något särskilt de flesta kursdeltagare söker?

Jennie:
Bekräftelse. Dels bekräftelse på att det är viktigt att satsa tid och energi på sitt kärleksliv, att det inte alltid finns något annat som är viktigare och borde komma först.

Ylva:
Lite som den där eviga frågan ”Är jag normal”?

Jennie:
Ja, precis. Och jag märker det speciellt bland kvinnor, att man uppskattar att få prata om sig själv och vad man njuter av sexuellt.

Ylva:
Vad är man mest orolig eller nervös för när man kommer till en kurs?

Jennie:
Jag tror att att man oroar sig över vilka vi är och hur de andra deltagarna är – är de konstiga? Men de flesta slappnar av direkt när de träffar oss! Det är som om all nervositet rinner av – det har vi fått höra många gånger.

Ylva:
Varför ska man gå den här kursen?

Jennie:
För att man vill lära sig mer om sig själv – hur man fungerar i kärlek, hur man kan njuta mer av livet, den är till för dig som vill ha bättre kontakt med dig själv, njuta mer av din egen kropp, vara mer närvarande och njuta mer av mötet med andra.

För att kunna säga ja till sig själv – hängivenhet är viktigt. Du som vill ha ut mer av ditt liv, mer kärlek, mer intimitet, mer värme, mer sex, mer njutning.

En hel del saker här i livet kan man läsa sig till – teori är nog bra – men om man vill ha verklig kunskap, så måste man även omsätta teorin i praktiken, t.ex. genom övningar som ger verkliga upplevelser.

Ylva:
Gott råd till mina läsare?

Jennie:
En grej som varit viktig för mig, är att våga erkänna alla känslor. Det finns inga känslor som är förbjudna. Och känslorna är kartan till ditt andliga liv. Det är viktigt att kunna vara fylld av känslan, inte alltid att visa den.

Det är små nyanser – men livet är ju känslor, känslor är energier – om jag kan vara fullt ut i den känsla jag har är jag också fylld av liv!

tunnlinjeoriginal_584

© Ylva-Maria Thompson, Konstnär

linje
Tillbaka till Artiklar av gästartister »
Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare