Kinky Rockcarvings

Sköna Grejer
Tillbaka till Sköna grejer »
Tillbaka till Sköna grejer • böcker »
linje
Recension: En bok med sexiga hällristningar…

Kinky RockcarvingsHjalmar Olsson
Ord & Vision 2008

Detta är egentligen ingen recension, eftersom jag har varit mycket delaktig i produktionen av den här boken. Så det är väl mer att betrakta som reklam, eller kanske mer en minnesanteckning. Hjalmar Olsson har stått för idé, konceptet och text, och jag har gjort grafisk form, layout och bildredigering, samt hemsidan för boken.

Våra förfäder gillade sex. Och tur är väl det, annars skulle vi faktiskt inte finnas till. I Tanum, Bohuslän, finns kanske Sveriges mest kända hällristningsområde – hundratals, tusentals figurer, ristade i berghällar, bilder som klarat 3000 år av väder och vind, och nu kan vi nutida människor, flera tusen år efteråt, gå och titta, försöka förstå, associera och tänka. Hur levde de på bronsåldern egentligen? Hur tänkte de? Vad ville de? Hur förhöll de sig till varandra? Vad hade de för syn på sex?

Kinky Rockcarvings är en rolig liten historiebok, eller snarare kanske humorbok (eller både och – det ena behöver inte utesluta det andra), som visar ett femtiotal foton av sexiga, erotiskt explicita, ibland (med vår tids perspektiv) riktigt extrema hällristningar, ackompanjerade av humoristiska kommentarer, samt platsangivelse för själva ristningen. Man skulle alltså kunna göra en utflykt, med boken som ledning, för att själv hitta dessa ristningar. Men boken är inte bara en humorbagatell. Den kan förstås också inspirera läsaren till att ta reda på mer, vilja veta mer om hällristningar och bronsålder. En riktig aptitretare, med andra ord. Boken är på engelska, eftersom den vänder sig till en internationell publik – ni vet, amerikanska turister, till exempel.

Hjalmar Olsson är en gammal kompis till mig – vi träffades 2003, då vi var delaktiga en grupp entusiaster som skapade en festival som vi kallade Nordmyt. Det var en festival med temat nordiska myter, och vi hade historieberättare, föreläsare, musik, teater, hantverk och mycket annat, under en dag på Folkkulturcentrum, på Skeppsholmen i Stockholm. Året efter samarbetade vi igen, då med Fabula Storytelling Festival, en internationell berättarfestival, som regelbundet hålles i Stockholm. Och under 2008 har vi alltså gjort en bok ihop.

Tag gärna en titt på hemsidan: www.kinkyrockcarvings.com

Carl Johan Rehbinder 2008

Hurra! Hällristning i Tanum Bohuslän

linje
Tillbaka till Sköna grejer »
Tillbaka till Sköna grejer • böcker »
Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare