Frågelådan – fråga & svar:

Heartline
Hur finner jag min G-punkt?
linje
Fråga:
Jag vill så gärna hitta den där eftertraktade G-punkten.
Kan du ge några bra tips?
linje
Svar:
Strikt talat så är G-punkten inte så mycket en punkt.
På engelska heter det ”G-spot”, och ”spot” bör nog översättas med fläck, snarare än punkt. Så om vi kallar det G-fläcken, blir beskrivningen något bättre.

Kvinnors kön ser väldigt olika ut. Somliga har stora yttre blygläppar och små inre, eller tvärtom, somliga är trånga och grunda, andra är rymliga och djupa. Somliga har en lång och tydlig klitoriskappa, andra har det inte. Det är stor skillnad.
Hos somliga kvinnor är det ett långt avstånd mellan klitoris och slidöppning, och hos somliga är avståndet kort. Och just detta verkar ha en viss betydelse i hur man hittar G-fläcken.

Min erfarenhet av de kvinnor jag hittat G-fläcken hos, är att den sitter precis bakom klitoris, på insidan av blygdbenet. Så för somliga sitter G-fläcken rätt så lättåtkomligt, och blir lättare att hitta på egen hand, och för somliga sitter den längre in, och blir därmed svårare att nå.

Somliga kvinnor kan alltså nå och stimulera manuellt sin G-fläck, medan andra kan behöva hjälp av en annan person, alternativt en G-fläcksstav.

Ylva Franzén har formgivit en stav som hon kallar ”extasstaven” (du hittar en artikel om den under rubriken Sköna grejer på Cirkus Eros), en vackert svarvad och lackerad trästav, som är ett utmärkt hjälpmedel i upptäckandet av lustpunkter inuti vaginan. Det finns förstås en mängd andra stavar – detta är en av våra största favoriter, bara.

ylvas_stav

Att hitta G-fläcken kan vara en bra egenuppgift, ett sätt att hitta kraften i den egna sexualiteten – men det kan också vara ett härligt projekt tillsammans med partnern.
Det kan vara oerhört stärkande för såväl kärleken och pardynamiken, såväl som för partnerns ego (i positiv mening) att få hjälpa till med en så viktig sak.

g-stimulans_stav

Det första man kan säga är att när du väl hittar G-fläcken, så kanske det inte alls är så himla skönt. G-fläcken måste ”väckas”, tränas upp. Det kan kännas som att du blir kissnödig. Därför är dett bra tips att du kissar ordentligt först – för då vet du, att när du känner dig kissnödig, så är det inte det du är. Du har kanske hittat rätt ställe.
Dessutom kan det t.o.m. göra lite ont när man börjar stimulera G-fläcken, precis som en stel muskel, som behöver masseras för att släppa motståndet. Med andra ord – tag det mjukt och känsligt först. Sen kan man öka trycket.

hitta_g_punkten

Med tiden kommer man kanske att upptäcka att det krävs ett ganska rejält tryck för att uppnå optimal effekt – 4-5 kilos tryck är enligt Ylva Franzén det bästa, och med min erfarenhet kan jag bara bekräfta detta.

Men det betyder också att en partner med starka och känsliga nypor, i kombination med en dansant tunga, kan skicka sin kvinna in i orgasmhimlen – om och om igen…

linje
Tillbaka till Frågelådan »

Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare