Frågelådan – fråga & svar:

Heartline
Minskar lusten med åren?
linje
Fråga:
Jag undrar om den sexuella lusten minskar för män ju äldre de blir? ”Känns” det mindre?? Eller är man lika tänd och känner lika mycket om man är 35 eller 55??

Undrar också hur det blir för oss kvinnor. Minskar lusten i klimakteriet eller ökar kanske??
Nu när jag närmar mig den åldern och har hittat en man jag trivs bra med vill jag inte få andra problem.

Tacksam för svar eller kanske litteraturförslag.
linje
Svar:
Såvitt jag kan säga av egen erfarenhet, samt allt jag har fått höra från män i alla åldrar, så försvinner inte lusten nämnvärt med åren. Däremot kan den förändras till sin karaktär. För vissa män brukar förmågan avta, medan somliga kvinnor blir kåtare än någonsin, ibland just när de når klimakteriet.

Det blir mer viktigt med åren med lekfullhet, förtrolighet, avsaknad av krav, trygghet, kel och smek – att man ser sex som något mysigt och lekfullt snarare än något som innebär prestationskrav. Det borde förstås vara viktigare även när man är ung, eftersom det gör att även det ”vanliga knullandet” blir så mycket bättre – men sådant kommer ofta med åren, och ökad erfarenhet.

Vad beträffar kvinnor och klimakteriet, så är det med detta precis som för mäns åldrande. Det är enna olika. Somliga blir kåtare efter klimakteriet, och andra blir mindre kåta. Och för somliga blir det ingen större förändring. Många kvinnor blir torrare i underlivet, vilket förstås kan åtgärdas med slick och glidmedel.

Sedan 2004 håller jag och min kära hustru kärlekskurser, och vår erfarenhet efter flera hundra kurser är att sexlusten inte har särskilt stark koppling till ålder, utan snarare till personlighet. Somliga är kåtare än andra – både som unga och som äldre. Det är ju också väldigt mycket kopplat till hur man mår mentalt och emotionellt. Av de som kommer på flera av våra kurser, inklusive de mer utlevande fortsättningskurserna, så är det ofta ”50-plussarna” som är de mest oneurotiska, de som är vildast, lekfullast, kåtast och gladast, de som har lättast att njuta. Inte de yngre. Vi har också en stor andel deltagare som är äldre, och de är oftast helt inriktade på njutning, snarare än problem.

Det kanske helt enkelt är så för många, att när man har kommit upp lite i åren, med en större dos livserfarenhet och överblick, så har man lättare att tänka pragmatiskt. No more time for bullshit. Ingen tid att förslösa på mentala blockeringar – dags att njuta så mycket det går, så länge man kan.

Som litteratur kan jag rekommendera Ylva Franzéns bok ”Orgasmera Mera”. Detta är en mycket bra bok. Den är främst inriktad på kvinnors njutning, men har också delar som handlar om männens njutning. Den kan alltså vara mycket inspirerande för såväl kvinnor som män att läsa.

Kolla gärna in våra kurser, och kanske särskilt vår grundkurs för par – Gudomlig Njutning.

linje
Tillbaka till Frågelådan »

Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare