Recensioner • böcker

Sköna Grejer

Böcker är bra till mycket. Man kan lära sig massor om sex genom böcker, man kan bli kåt av att läsa erotiska noveller, eller titta på vackra bilder. Här tipsar vi om några guldkorn i bokfloran, böcker vi har fått eller köpt, som vi anser är särskilt inspirerande och informativa.

Bokrecensionerna är fördelade i ett antal kategorier:

 • Inspirationslitteratur om sex och relationer
 • Sexologi, fakta och vetenskap om sex och relationer
 • Tantra, Tao, shamanism, ecosexualitet – sex som väg till andlighet och personlig utveckling
 • HBTQ, alternativa relationer
 • Kinky, BDSM, fetisch m.m.
 • Sexualhistoria, kulturella perspektiv
 • Sexualpolitik, debatt, ideologi
 • Om sex och relationer till dina barn och tonåringar
 • Erotik – konst & foto
 • Erotisk läsning – skönlitteratur, novellsamlingar
 • Övrigt

OBS! Vi är ej återförsäljare av dessa böcker. Vi recenserar dem bara.
Vill du köpa får du hitta dem själv.

Heartline

Inspirationslitteratur om sex och relationer
linje
Orgasmera MeraOrgasmera Mera
Ylva Franzén
XStory, Lind & Co, 2007 (1:a utg. Language of Love Publishing, 2002)
På svenska

Orgasmera Mera – erotikpedagogen Ylva Franzéns extremt innehållsrika bibel om kvinnliga orgasmer kom första gången ut 2002, men kom även ut i en helt nyreviderad upplaga på Lind & Co:s erotiska label Xstory 2007. Texten är i stort densamma, men omslag, layout och bilder är helt nya.
Denna fantastiska sammanställning av kunskap, övningar, erfarenheter, tips och råd för ett mer orgiastiskt leverne – rikt illustrerad med såväl foton som illustrationer – är skriven av Ylva Franzén, kvinnan bakom den sexiga butiken Afrodites Apotek, oerhört populära orgasmkurser för kvinnor och mycket annat.
Du kan förstås beställa boken på hemsidan för Afrodites Apotek, eller om du är i Stockholm, så passar du på att besöka Ylvas mysiga butik, på Katarina Bangata 17 på Södermalm.

linjeKlittra meraKlittra mera
Ylva Franzén
Arx Förlag AB, 2015
På svenska

Att bli arg kan ibland vara väldigt kreativitetsbefrämjande. Några av mänsklighetens bästa skapelser har kommit från ilska. Ylva Franzén blev väldigt frustrerad över att många ”sexexperter” (ofta män, ofta i tantrasvängen) visar upp en fruktansvärd brist på kunskap om kvinnors sexualitet, parat med ett ny-freudianskt kvinnoförakt, och framhäver vaginal orgasm som mer ”högtstående” än klitorisorgasm. Ylva vet förstås att allt detta är ren bullshit, rent anatomiskt, och därför bestämde hon sig för att i god Betty Dodson-anda göra en bok som helt inriktar sig på kunskap om klitoris, och kvinnans kön överlag.

Det är skönt att läsa Klittra mera. Det är härligt att se en människa vända vrede och frustration till kreativitet och lust att upplysa. Ylva Franzén har enligt min mening länge varit en av de viktigaste personerna i Sverige vad gäller upplysning om kvinnlig sexualitet, sinnlighet, glädje och njutning – och hon är det uppenbarligen fortfarande.

linje
orgasmbokenOrgasmboken
Katerina Janouch
Forum, 2006 (1:a utgåvan 2003)
På svenska

Katerina Janouchs käcka sexinstruktionsbok, befriande nog för både kvinnor och män. 250 konkreta tips gives läsaren, och det räcker ganska långt. Många kvinnor får över huvud taget aldrig orgasm, och många män får aldrig mer än en ryckning och lite skvätt – vi behöver allla lära känna våra kön och vår sexualitet bättre, och Katerina som är en van sexrådgivare gör ett bra jobb i att utbilda oss i erotikens mysterier – eller framför allt i att göra sex mindre mystiskt.

linjeYoga EroticaYoga Erotica
Karin Björkgren Jones
LUX Publica, 2011
På svenska

Karin Björkegren Jones är yogalärare och författare, och tar i denna bok med sig läsaren på en fascinerande resa, illustrerad med mycket vackra bilder, genom yogans förtrollande värld. I Yoga Erotica blandar hon egna erfarenheter och resonemang med fakta, intervjuer och träningskapitel, singel- och paryoga, tillits- och avslappningsövningar, och sexiga yogaställningar inspirerade av Kama Sutra.
Att kombinera sex och yoga är inte så långsökt – yoga och tantra stammar ur samma tradtitioner, och många som praktiserar yoga kan intyga att både sexlust och förmåga kan stärkas rejält av yoga. Tar man därtill till sig den meditativa delen av yoga, med närvaro, andning, kontakt och stillhet, så kan även närheten till en partner stärkas rejält, och sexet blir förstås då också mycket bättre. Mycket inspirerande bok!
linje
Lekfull SEXLekfull SEX
Linda Sonntag
Bra Böcker, 2004
På svenska

Sexboksförfattarinnan Linda Sonntag har producerat en mängd böcker inriktade på erotisk inspiration, men denna är enligt min mening den bästa. Den gör verkligen skäl för namnet, och introducerar läsaren till en gränslöst lekfull, rolig och äventyrlig värld av erotik. Den är rikt illustrerad med vackra och lustfyllda bilder, och tipsar om allt från sensuell massage till rollspel, matsex, gruppsex, voyeurism och exhibitionism, sexleksaker, fotografering, udda ställen att älska på – och mycket annat. Rekommenderas varmt!
linje
katgladtacksamKåt, glad och tacksam
Eva Sanner
Albert Bonniers Förlag, 2008
På svenska

En mycket trevlig och vacker bok om sex och relationer, som man inte behöver skämmas för att ha liggande framme när man får gäster. Går även att ge i present till vänner och släktingar.
Läs mer om denna bok i en längre recension! »
linje
Vägen till orgasmVägen till orgasm
Mantak Chia, Maneewan Chia, Douglas Abrams, Rachel Carlton Abrams
Damm förlag, 2003
På svenska

Detta är den svenska översättningen av ”The Multi-orgasmic Couple”, uppföljaren till ”The Multi-orgasmic Man”. Det är därtill en alldeles utmärkt översättning. Undertiteln på denna bok är ”hur du och din partner når fulländad njutning”, vilket väl snarare borde vara en målbild än en förväntan, men visst är denna bok fullspäckad med väldigt bra information, tips och inspiration. Mantak Chia är en tao-mästare, och boken utgår från taoistiska tekniker och attityder, men är väl anpassad till vår moderna tid.
linje
Kama SutraKama Sutra; Klassisk kärlekskonst i vår tid
Linda Sonntag
Bra Böcker 2003
På svenska

En bok om Kama Sutra, illustrerad med mängder av vackra fotografier och klassiska indiska miniatyrmålningar. Bra för att hitta ny inspiration i kärlekslivet!
linje
Njutningens källorNjutningens Källor
Al-Makhzumi
Alhambra, 2001 (1:a engelska utgåvan Vantage Press 1970)
På svenska

Detta är en synnerligen ovanlig bok. Den skrevs ursprungligen av al-Makhzumi, en ansedd arabisk läkare och sexolog på 1200-talet. Han var en from muslim, men framhävde starkt att kvinnans njutning var minst lika viktig som mannens – en tämligen ovanlig inställning på 1200-talet, och tyvärr än idag. Den innehåller dock många härliga och goda råd om hur en man skall bereda sin kvinna stor njutning, och beskrivningarna av olika slags orgasmer är helt fantastiska. Läsvärd!
linje
Sju gyllene regler för en lycklig kärleksrelationSju gyllene regler för en lycklig kärleksrelation
John Gottman
Natur & Kultur. 2008
På svenska

John Gottman forskar på relationer, och i sitt forskningslaboratorium (som skämtsamt kallas The Love Lab) har han under många år studerat hur människor fungerar i parrelationer. Med tiden har Gottman utvecklat en synnerligen skarp blick, och kan med mycket hög sannolikhet, efter bara några minuter, avgöra om ett par kommer att skilja sig snart, eller om de har potential för att vara tillsammans länge – enbart baserat på iakttagelser av språkbruk, kroppsspråk och beteenden överlag. Denna bok avhandlar sju avgörande faktorer för om en relation kommer att fungera eller ej.
linje
The Marriage ClinicThe Marriage Clinic
John Gottman
W. W. Norton, 1999
På engelska

För den som är specifikt intresserad av relationscoaching och parterapi är detta en guldklimp. John Gottman har forskat på relationer i flera decennier, och har därmed utvecklat ett eget system för att hitta vägar att lösa ”olösliga” problem. Det bygger på att man först hittar en väg till verklig vänskap i relationen, och de verktyg som behövs för att hitta dit. En del av poängen med Gottmans system är att det inte bara finns en metod, utan många olika, beroende på vilka specifika problem varje enskilt par har. En gigantisk relationsterapeutisk verktygslåda, skulle man kunna säga.
linje
The New Good Vibrations Guide To SexThe Good Vibrations Guide to Sex
Cathy Winks & Anne Semans
Cleis Press, 1994
På engelska

Denna mastodontbok (325 sidor) har kommit ut i nya upplagor, och på sedvanligt amerikanskt skrytsamt manér beskrivs denna bok som den mest kompletta sex manual som någonsin funnits. Det är dock högst sannolikt en rättvis beskrivning. Den är verkligen fullspäckad med all möjlig information – om hur man håller en relation spännande, om hur man pratar om sex, om orgasmer av alla de slag, multiorgasmiskhet, om hur man kan ha bättre sex med sig själv, om hur man hanterar funktionshinder i sexuella situationer, om fantasier, om alla tänkbara varianter av sexuella läggningar, om maktdynamik i relationer, om pornografi och sexleksaker. Om man anstränger sig kan man kanske hitta något som saknas – men det är nog inte helt enkelt.

linjeSex for OneSex for One
Betty Dodson
Harmony 1996 (första utgåvan 1987)
På svenska

Betty Dodson är verkligen drottningen av solosex, självkärlek. Som New York-baserad konstnärinna utmanade hon redan 1968 genom att ha utställningar med detaljerade teckningar av kvinnokön, samt en stor bild av en onanerande kvinna. Hon höll under flera decennier kurser för kvinnor, om att älska sig själv och sin kropp mer, och hur man kan få fler och starkare orgasmer, genom att omfamna och bejaka sin egen sexualitet. Betty Dodson har producerat flera instruktionsfilmer, och några böcker, varav denna är en verklig klassiker, som har sålts i över en miljon exemplar.

linje

Sexologi, fakta och vetenskap om sex och relationer
linjeNärhetens hormonNärhetens hormon
Kerstin Uvnäs Moberg
Natur & Kultur, 2009
På svenska

En hel bok om välmåendehormonet oxytocin, ett belöningshormon som ger välbefinnande och lugn, men stärker också relationer. Positiv anknytning stärks av detta hormon, som utlöses vid en mängd olika sammanhang, som mjuk beröring, smekningar, orgasm, barnafödande – men också företeelser som sång, samt fet mat och alkohol (vilket till viss del kan förklara tröstätande och alkoholism). Läs mer i denna bok om hur du kan bli en lyckligare människa med bättre relation till andra, med kunskap om hur oxytocinet påverkar din kropp och ditt humör.

Kerstin Uvnäs Moberg är professor i fysiologi. Hennes upptäckter kring oxytocinet har varit banbrytande och används inom en mängd vårdutbildningar.

linjeFittfaktaFittfakta; en skrift om kvinnans kön
Tina Nevin
RFSU
På svenska

RFSU har givit ut en rad små tunna böcker om flera olika ämnen som har med sex att göra. Det finns en liten bok om slidkransen, en om sex och trans, en om säkrare sex – med och utan kondom, en onanipraktika, en kondompraktika, en praktika för analsex, en praktika för klitorissex, samt en bok för tonåringar som heter Sex – på ditt sätt. Och så denna Fittfakta, flankerad av en bok med namnet Kukkunskap. Tanken är att på ett lättillgängligt och populärvetenskapligt sätt, utan hyschhysch, berätta om allehanda aspekter gällande sexlivet. Mycket kan man säga om RFSU, men den här sortens pedagogiska insatser är de ofta väldigt bra på. Rekommenderas varmt.

linjeKukkunskap; en skrift om mannens könKukkunskap; en skrift om mannens kön
Stefan Laack
RFSU
På svenska

Kukkunskap skulle man kunna säga är den manliga versionen av Fittfakta. Denna bok finns med i samma serie av praktikor, populärvetenskapliga och lättillgängliga skrifter som RFSU förmedlar. Min personliga kritik skulle väl vara att man ingenstans i boken ser en tydligt erigerad kuk. Inte ens RFSU går helt fria från samhällets hårt skambelagda prägling och tabu kring erigerade kukar. Men det är ändå ett bra initiativ.

linje
Female Ejaculation & The G-SpotFemale Ejaculation & The G-Spot
Deborah Sundahl
Hunter House Inc.,U.S., 2003 (2 rev 2014)
På engelska

Deborah Sundahl vill med denna bok inspirera kvinnor att utforska sin G-fläck (G-punkt är tyvärr en dålig översättning, eftersom ”spot” betyder fläck, snarare än punkt, och det är en mer korrekt benämning, eftersom denna kroppsfunktion snarare är ett område än en punkt), och även konsten att ejakulera. Somliga ejakulerar spontant, och för dem kan denna bok erbjuda en bekräftelse på deras upplevelser, och att det inte är vare sig abnormt eller på något sätt fel att ejakulera. Andra, som aldrig har ejakulerat, eller kanske bara någon gång, men vill ha mer, kan använda instruktionerna i denna bok till att lära sig hur man kan ejakulera om man vill. Ytterst sett handlar denna bok om att omfamna och bejaka alla aspekter av kvinnlig sexualitet.
linje
The Clitoral TruthThe Clitoral Truth
Rebecca Chalker
Seven Stories Press, 2000
På engelska

I en tid som vår, då nyfreudianska strömningar märkligt nog spritt sig även bland ”sexexperter” (företrädesvis män), har Freuds idéer om den vaginala orgasmen varandes överlägsen den klitorala, fått en renässans. Detta är förstås en tragisk utveckling, som är både djupt ovetenskaplig och kvinnofientlig. Det behövs alltså alltjämt mer information om denna extremt viktiga kroppsdel, den enda kroppsdel som har som enda syfte att ge sexuell njutning. Sanningen är ju att en stor majoritet av alla kvinnor behöver stimulans på klitoris för att få orgasm. Och strikt anatomiskt så är ju klitoris så pass omfattande, med förgreningar ut i könsläppar och runt vagina, att det i praktiken är omöjligt att ha sex utan att stimulera klitoris. Dags att slänga ut Freud, med badvatten och allt, och istället bjuda in extas och njutning – gärna med stimulans av klitoris!

linje

Tantra, Tao, shamanism, ecosexualitet – sex som väg till andlighet och personlig utvecklinglinje
Sexual SecretsSexual Secrets – The Alchemy of Ecstacy
Nik Douglas, Penny Slinger
Destiny Books, 1979
På engelska

Denna bok av Nik Douglas, med över 600 illustrationer av Penny Slinger, är en riktig bibel för de som intresserar sig för sex och andlighet i kombination. I denna tjocka bok redovisas sexualitet ur ett orientaliskt perspektiv, allt illustrerat med massor av mycket vackra teckningar. Den avhandlar sex ur antropologiska, arkeologiska, konstnärliga och kulturella synvinklar, såväl som rena njutningsinriktade aspekter.
I den nyaste upplagan har man även lagt till 200 färgbilder!

Sexual Secrets var min första bok om sex och andlighet, med texter om tantra och andra orientaliska traditioner kring detta ämne. Jag köpte den i en bokhandel i Mumbai 1990, och den har betytt mycket för mig som källa till kunskap och inspiration.
Du kan beställa boken på hemsidan för TANTRAWORKS, Nik Douglas sida om Tantra.

linjeLuxurious LovingLuxurious Loving
Barbara Carrellas
Quiver, 2006
På engelska

Denna vackra bok av Barbara Carrellas är en klassisk coffee-table-bok, en erotisk inspirationsbok med estetiskt tilltalande bilder av ett vackert par, och massor av finfina tips för att sexlivet ska kännas lyxigare. Sinnligt, sensuellt, inkännande, fantasieggande.

Titeln, Luxurious Loving – lyxig älskog – är tänkt att inspirera till att sexlivet och kärleken ska kunna känna lika lyxigt som känslan av ett femstjärnigt hotell – genom fördjupad sinnlighet, omsorgsfullhet, närvaro och intimitet. Kvalitet över kvantitet. Du får tips om hur du kan bli mer meditativ, älska långsammare, hur du kan andas, hur du kan använda din fantasi – allt för att förstärka kontakten, intimiteten i kärleksmötet – dofter, blickar, rörelse, ljud, skratt, smaker, bad, beröring, massage, smekningar, samlagsställningar – hela paketet!

linje
Urban TantraUrban Tantra
Barbara Carrellas
Potter/Ten Speed/Harmony, 2007
På engelska

Detta är utan tvekan den bok jag oftast rekommenderar folk att läsa. Urban Tantra är en riktig klassiker, en milstolpe i den tantriska litteraturens värld. Barbara skapar en helt ny form av högst modern, nutida tantra, och länkar gammal kunskap med nya innovationer. Om någon kan sägas vara nyskapande och odogmatisk, så är det Barbara Carrellas.

Barbara arbetade i många år som teaterproducent på Broadway i New York City, men sadlade om, som ett resultat av den ödesdigra AIDS-krisen, som slog särskilt hårt mot just New York, och än mer mot en bransch med en extremt hög andel homosexuella – teaterbranschen. Så när Barbara utforskade tantra och andra sexuellt präglade läror, så var det i syfte att rädda liv. Hon ville hitta metoder för extatiskt och fantastiskt sex, som kunde kombineras med säkrare sex. Det som presenteras i Urban Tantra är resultat av detta sökande.

Jag köpte denna bok när den var nyutkommen 2007, och blev helt knockad. Den presenterade precis det vi gör med våra kurser, men liksom tio år framåt i tiden. Barbara hade ju så mycket mer erfarenhet och kunskap än vi. Vi var redan igång med våra kurser sedan några år tillbaka, men fann en stark samklang med det vi lärde ut, och det Barbara beskrev. Så när Barbara kom till Sverige 2009, gick vi hennes kurs, vilket ledde vidare till fler kurser, och en bestående vänskap. Numera arrangerar vi kurser åt Barbara i Sverige, och har kontinuerlig kontakt.
Läs mer om detta på sidan Kurser vi arrangerar åt andra kursledare! »
Läs även mer om Barbara på hennes egen hemsida! »

linjeEcstacy is NecessaryEcstacy is Necessary
Barbara Carrellas
Hay House, 2012
På engelska

Den filosofiska utvecklingen av Urban Tantra. I samma grad som Urban Tantra är en praktisk manual, är Ecstasy is Necessary en bok som går inåt, en bok som frågar varför, som inspirerar till inre självutveckling, utforskande och ständigt upptäckande av dig själv – djupare och djupare. Där Urban Tantra är HUR, är Ecstasy is Necessary VARFÖR.

När Barbara började skriva denna bok hade vi redan utvecklat ett samarbete och en vänskap, och mycket av det hon skriver bygger på intervjuer med flera människor i hennes krets, vilket också inneburit att vi har fått vara delaktiga i skapelsen. Detta känns förstås enormt kul och smickrande, men också lärorikt. Att bli citerad med namn är en fin bekräftelse – men än större tillfredsställelse kommer av att läsa denna bok, som är en lång rad av ”aha!”, ”åhå…”, ”men oj!”, och glada skratt. En absolut nödvändig bok, helt klart.

linjeEcosexualityEcosexuality
SerenaGaia Anderlini-D’Onofrio & Lindsay Hagamen (& several others)
Createspace Independent Publishing Platform, 2015
På engelska

En ny syn på sexualiteten, med rötter i forntiden, presenteras i denna antologi, på temat ekologiskt sex. Tanken är att vi alla är delar av naturen, och att vi kan växa upp till starka, mogna, vuxna individer i ett ömsesidigt kärleksförhållande till naturen, snarare än att förminska oss till ansvarslösa barn till Gud Fader eller Moder Jord. Ett samband mellan sex, ekologi och samhällsförändring. Det handlar absolut inte bara om att bada naken, knulla på en sommaräng eller att krama träd – även om det kan vara uttryck för denna ecosexualitet.

Läs även mer om ecosexualitet i två av mina egna artiklar i ämnet »
Ecosexualitet – inre och yttre balans »
Ecosexualitet – vad är det? »

linjeKonsten att älskaKonsten att älska
Barry Long
PEM Publishing, 1998 (orig. på engelska 1984)
På svenska

Barry Long var en unik lärare på området sex och kärlek, och undervisade om den enorma andliga upplevelsen som kan uppstå i den Stora Kärleken mellan två som älskar varandra, och hur sexakten kan bli en extatisk religiös upplevelse, som en andakt, i vilken mannen dyrkar kvinnan som en Gudinna, och har som främsta kall att tillfredsställa henne. Ja, det är en smula heteronormativt, men om man kan se förbi detta är det precis samma substans som går att applicera i vilka relationskonstellationer som helst. Inspirerande bok – kanske framför allt på grund av den enorma hängivenhet som Barry Long förmedlar.

linjeFinn din gudomliga källa genom sex
Finn din gudomliga källa genom sex
David Deida
Energica förlag 2003 (orig. på engelska 2002)
På svenska

David Deida var väldigt mycket i ropet för 12-15 år sedan. Vi gick också på kurser och seminarier med Deida, och fann en hel del väldigt inspirerande, och vissa saker en smula tramsiga. Men som helhet kan Deida vara väldigt givande. Och som med allt annat måste man lära sig att plocka russinen ur kakan, och ta till sig det som klingar i en själv. Deida talar mycket om manligt och kvinnligt, men i denna bok fokuserar han framför allt på det gudomliga i kärleken och sexualiteten. Helt klart ett standardverk till referenshyllan för den som intresserar sig för nutida varianter av kombinationen sex och andlighet.

linjeIntimate CommunionIntimate Communion
David Deida
Health Communications, 1995
På engelska

En tidigare bok av David Deida, där fokus är att kunna transcendera de tradtionella könsrollerna, och finna ett större djup i sin kärleksrelation, med mer innerlighet, mer intensitet, bättre kärlek, samt en kommunikation som bygger på ömsesidig förståelse snarare än polarisering och missförstånd.

linjeThe Essential TantraThe Essential Tantra
Kenneth Ray Stubbs
Penguin, 1999
På engelska

Kenneth Ray Stubbs är legitimerad massör och sexualutbildare, och är en av veteranerna i branschen. Stubbs är jämsides med Joseph Kramer en av nyskaparna inom ämnet tantrisk, erotisk massage – en av våra främsta inspirationskällor i detta ämne. Detta är egentligen tre böcker i en – Tantric Massage, Sensual Ceremony, och Sacred Orgasms – eftersom de kompletterar varandra så bra. Delen om tantrisk massage är fantastiskt vackert illustrerad, och de instruerande texterna är i praktiken skrivna som poesi, vilket mycket effektivt sätter stämningen för inte bara HUR man går tillväga, utan kanske än mer vilken attityd man kan ha under en massagesession, för att den ska få största möjliga effekt. Stubbs är också praktiserande shaman, och ser de självklara kopplingarna mellan tantra och shamanism, något som ger ett än större djup åt det han förmedlar.

linjeEcstasy through TantraEcstasy through Tantra
Dr. Jonn Mumford
Llewellyn Publications, 2002
På engelska

Dr. Jonn Mumford är psykoterapeut, utbildad i yoga, och blev redan 1973 initierad av Paramahamsa Swami Satyananda Saraswati i Indien (då fick han också namnet Swami Anandakapila), och är följaktligen en av de verkliga veteranerna inom västerländsk tantra. Dr. Mumford har tagit med sig traditionell tantra, och varsamt anpassat den till västerländska förhållanden, alltid med en tydlig länk bakåt till den autentiska tantriska traditionen.

Denna bok anser jag vara en av mina allra bästa och mest genuina böcker i ämnet tantra. Dr. Mumford levererar mängder av referenser till andra vishetsläror, och visar länkarna mellan olika kulturer, varvat med tydliga och lättförståeliga förklaringar till allt från samlagsställningar till meditation på chakran. Mycket pedagogiskt och lättillgängligt, utan att någonsin förlora i djup. Jag känner emellanåt igen Dr. Jonn Mumfords instruktioner i andra lärares böcker, och förstår då varifrån det kommer. Läs och inspireras!

linjeThe Essence of Tantric SexualityThe Essence of Tantric Sexuality
Mark A. Michaels & Patricia Johnson
Llewellyn Publications, 2006
På engelska

Mark A. Michaels & Patricia Johnson är direkta lärjungar till Dr. Jonn Mumford, och för hans kunskaper vidare, kompletterade med deras egna erfarenheter, förverkliganden och insikter. I grunden är denna bok ett försök att i kontrast till s.k. ”neo-tantra” presentera en så ursprunglig, traditionell tantra som möjligt, med otaliga referenser till och beskrivningar av klassiska tekniker, attityder och terminologi. Kundalini, yantras, chakras, och mer därtill – men ändå hyfsat lättillgängligt, inte alls tillkrånglat och otillgängligt för oss västerlänningar. Bra bok för såväl nybörjare på tantra som för de som har mer erfarenhet.

linje

HBTQ, alternativa relationer
linje
Opening UpOpening Up
Tristan Taormino
SImon & Schuster, 2008
På engelska

Tristan Taormino är en erkänd sexualupplysare, författare och skribent, som också har gjort ett stort antal filmer – ganska så annorlunda porrfilmer, samt ett antal instruktionsfilmer.

Tristan Taormino har också skrivit denna enormt informativa bok om allehanda varianter av icke-monogama relationer, baserad på intervjuer med ett hundratal personer, som alla lever i alternativa relationsformer. Denna bok är självklart väldigt lärorik för alla som är nyfikna på exempelvis polyamorösa relationer, men även de som lever i monogama relationer – och är väldigt nöjda med det – kan lära sig massor om relationsdynamik av denna bok, som verkligen kan ge nya perspektiv på livet.

linjeThe Ethical SlutThe Ethical Slut
Dossie Easton och Janet Hardy
Celestial Arts, 2009 (första utgåvan 1997)
På engelska

Liksom Tristan Taorminos bok ”Opening Up”, handlar denna bok om öppna relationer, polyamorösa relationer och allehanda varianter av icke-monogama relationer. Namnet refererar till två tankesystem – att en ”slampa” (slut) är en person som ”hoppar över skaklarna”, och har utomäktenskapliga relationer, vilket ju enligt gamla tankemodeller ses som något oetiskt, syndigt och skamligt, skadligt, omoraliskt och förkastligt – men att man kan vända detta till något som är etiskt acceptabelt. Detta gör man genom att ha korten på bordet, öppen kommunikation och överenskommelser om allt, inga lögner, inga hemligheter. Utifrån denna attityd kan man hålla fler bollar i luften utan att ljuga, utan att kränka någons integritet.

linjeMore Than TwoMore Than Two
Franklin Veaux, Janet Hardy, Tatiana Gill
Thorntree Press, 2014
På engelska

En relativt ny bok om polyamorösa relationer, som bygger vidare på tidigare böcker av andra författare, och som även samlar nya erfarenheter från fler varianter av icke-monogama relationer. Tidigare böcker (som t.ex. Ethical Slut, av Dossie Easton och Janet Hardy) är mer tydligt inriktade mot en liten klick entusiastiska pionjärer, medan More Than Two bygger på nära 20 års erfarenhet i en växande subkultur, som är på väg att bli mainstream. More Than Two är en jordnära introduktion till hur man kan få en icke-monogam relation att fungera i vardagen, med allt vad det innebär.

linjeGender OutlawGender Outlaw
Kate Bornstein
Vintage, 1994
På engelska

Kate Bornstein är en ikon i den transsexuella sfären, en av de tidigaste som fick korrigerande kirurgi, är nu närmare 70 år och i allra högsta grad en offentlig person och representant för transsexuella, framför allt i USA. Kate Bornstein är författare, dramatiker, scenartist och genusteoretiker – och en störtskön person. Kate lever sedan många år tillbaka tillsammans med Barbara Carrellas och allehanda husdjur.

Kate Bornstein har skrivit sju böcker, varav Gender Outlaw är den första. Den skildrar hennes egen personliga process, men innehåller också utmanande tankar och idéer om genus, kön och sexualitet utifrån ett transsexuellt perspektiv.

linje

Kinky, BDSM, fetisch m.m.
linje
Radical EcstasyRadical Ecstasy
Dossie Easton och Janet Hardy
Greenery Press, 2004
På engelska

Easton och Hardy skrev också Ethical Slut tillsammans, och har genom åren utforskat sexualitetens och relationernas utmarker i åratal, vilket förstås har givit unika erfarenheter, som vi andra genom deras böcker kan få privilegiet att ta del av.

Radical Ecstasy är en bok om BDSM – men inte vilken BDSM som helst. Easton och Hardy tar oss med på en resa in i extas, starka personlighetsförändrande upplevelser, andliga (om man så vill) uppenbarelser, förändrade medvetandetillstånd, allt detta med hjälp av BDSM-sex. Många har upptäckt de andliga, extatiska kvaliteterna i mer extrema uttryck för sex, inte minst för att man just spränger gränser och släpper gamla begränsande moralbegrepp, men också för att kroppen och psyket påverkas intensivt av de tekniker som praktiseras inom BDSM.

linjeConsensual SpankingConsensual Spanking
Jules Markham
Jules Markham, Publish and be Damned, 2005
På engelska

I korthet är detta en instruktionsbok om smisk och pisk – njutning, extas, kärlek och lek, genom smärta, dominans och underkastelse, både hur du ger och hur du tar emot. Du får tips på olika ställningar för mottagande av smisk och pisk, olika sätt att smiska, säkerhet och trygghet, rollspel, dominans och underkastelse, och mer därtill.

linje

Sexualhistoria, kulturella perspektiv
linje
Samlag eller SalighetSamlag eller Salighet
Dick Wase
T-Rum AB, 2008
På svenska

DIck Wase är kanske Sveriges största auktoritet på gotländsk medeltidshistoria. Detta historiska intresse har även letat sig in på andra områden, och ett av dem är sexualiteten. Att gå en guidad stadsvandring i Visby med Dick är en fantastiskt lärorik och underhållande aktivitet, och kanske alldeles särskilt när det är hans stadsvandring som inriktar sig specifikt på medeltida sexliv. Han visar t.ex. var bordellerna låg i VIsby, och berättar bildrikt och roligt om vilka attityder till sexualitet folk hade på medeltiden, och vad som kunde hända om man bröt mot den tidens moralkodex.

Denna bok är en väldigt tjock bok, som i sitt begynnelsestadium var tänkt att handla om sexualhistoria fram till kanske 1400-talet. Men ju mer Dick skrev, desto mer upprörd blev han över hur grymt och dömande vi västerlänningar har behandlat sexualiteten, och all sexuell aktivitet. Detta är en bok om skam, skuld, straff, dömande, dubbelmoral och förtryck. En enormt kunskapsspäckad bok som fler borde läsa. Rekommenderas varmt.
Läs mer om denna bok i en längre recension! »

linjeSex – för guds skullSex – för guds skull
Anton Geels, Lena Roos (red.)
Studentlitteratur, 2010
På svenska

En antologi om hur religion har influerat vår syn på sex i en mängd olika traditioner, kulturer och religioner. Författarna – Anton Geels, Lena Roos, Sólveig Anna Bóasdóttir, Jonas Svensson, Martin Gansten, Katarina Plank samt Olav Hammer – ger sin syn på hur olika och lika perspektiven kan vara inom kristendom, judendom, islam, buddhism, hinduism samt alternativa religioner. Mycket intressant med ett idéhistoriskt perspektiv för den som har ett intresse för sexualitetens (och därmed mänsklighetens) historia

linjeAnatomy of LoveAnatomy of Love
Helen V. Fisher
Random House, 1992
På engelska

Helen Fisher är antropolog, och forskar i hur människan har förhållit sig till sexualiteten historiskt – inte bara de senaste tusentalet år, utan så långt bakåt vi kan ana. Genom att studera naturfolk, men också andra primater, kan man lära sig mycket om människan idag, om varför vi beter oss på ett visst sätt när vi möts, parningsritualer, varför män och kvinnor beter sig så olika, vad som gör att vi attraheras av somliga men inte andra, om monogami (är det naturligt?), om dubbelmoral, och mer därtill. Fascinerande läsning, som ger nya insikter, och som kanske ändrar din syn på sex – och på dig själv som social och sexuell varelse.

linjeSex At DawnSex At Dawn
Christopher Ryan, Cacilda Jetha
HarperPerennial, 2011
På svenska

Denna bok vänder upp och ner på många av våra föreställningar om sex och relationer. Christopher Ryan, PhD och psykolog, samt Cacilda Jetha, läkare och psykiatriker, skakar om ALLT vi trodde att vi visste om sex och mänsklighetens historia, och levererar en väldigt annorlunda bild av oss människoapor – hur vi har levat, varför vi lever som vi gör nu, och hur vi skulle kunna leva i framtiden, med mer kunskap om vår sanna natur. Denna bok har mötts av enorm entusiasm, men också en hel del akademisk kritik. Somligt av kritiken är säkert befogad, men mycket kommer nog också av deras banbrytande teorier, som kastar mycket av den etablerade bilden över ända. Oavsett detta är den en extremt intressant bok, som sannolikt kommer att få dig att ifrågasätta stora delar av ditt eget liv och din egen attityd till sex.

linjeKinky RockcarvingsKinky Rockcarvings
Hjalmar Olsson
Or & Vision, 2008
På engelska

Detta är ingen recension, eftersom jag har varit mycket delaktig i produktionen av den här boken – grafisk form, layout och bildredigering. I korthet är detta en humorbok, innehållande verkliga hällristningar från bronsåldern (bilder som ofta kunde vara explicit erotiska), men med nutida, mer skämtsamma kommentarer.
Läs mer om denna bok på en egen sida! »

linje

Sexualpolitik, debatt, ideologi
linje
Porr, horor & feministerPorr, horor & feminister
Petra Östergren
Natur och Kultur, 2006 (som pocket 2008)
På svenska

Petra Östergren är ärkefeministen som blev persona non grata i hela den radikalfeministiska sfären över en natt, när hon ställde besvärliga frågor som inte passade in i det paradigm som gällde. Petra hade fräckheten att ifrågasätta könsmaktordningen, och även det oacceptablaste av allt – porren och sexhandeln.

Med en forskares nit läste hon massor av statistik, tittade på massor av porrfilm (hur farlig och hemsk är porren egentligen), fann den mest tråkig och enahanda, snarare än antifeministsk – och så intervjuade hon sexarbetare. Just den grupp som alla talar OM, men ingen talar MED. Ingen vill höra vad de tycker. Utom Petra.
Läs mer om denna bok i en längre recension! »

linje
Svenska FlickaSvenska Flicka
Liw Enqvist
Normal Förlag, 2008
På svenska

En ovanligt radikal bok för att vara publicerad i Sverige. Liw Enqvist skriver sin egen berättelse om hur hon tänkte jobba som tolk, men ändrade sig och valde att sälja sex i Italien.

Läs mer om denna bok i en längre recension! »

linjeAmerica's War on SexAmerica’s War on Sex
Marty Klein
ABC-CLIO, 2012 (2:a upplagan)
På engelska

Marty Klein är psykolog, sexterapeut, samt en flitig debattör och skribent på området sex, moral, politik och lagstiftning. Klein visar upp otaliga exempel på den galna moralpaniken i USA, som lett till alla möjliga skarpt begränsande lagar gällande helt ofarliga aktiviteter som utövas med samtycke – i total kontrast mot det gamla idealet ”Land of the free”. Klein levererar flera klassiska exempel på hur lagstiftning kan vara mycket farligare än det man lagstiftar mot, med andra ord, eller hur man gör en ofarlig aktivitet mer riskfylld genom att omgärda den med lagstiftning, skam och stigma.

Denna bok handlar först och främst om hur det ser ut i USA, men vi svenskar är tyvärr väldigt duktiga på att blint importera all möjlig skit från USA, så den kan också fungera som en varningsklocka för oss som inte har så extrem syn på sex och moral som medelamerikanen – än.

linje

Om sex och relationer till dina barn och tonåringar
linje
Kärlek & sex❤&6 (Kärlek & sex)
Emma Hamberg
Bonnier, 2003
På svenska

En väldigt mysig och avdramatiserande bok för tonårstjejer som kanske inte har så mycket erfarenhet av kärlek och sex – om någon alls. Med fina och lekfulla illustrationer och väldigt konkret och informativ text, får Emma Hamberg denna bok att kännas lite som att snacka med en äldre, betydligt mer erfaren kompis, om allt det där man absolut inte kan snacka med morsan om.

P.S. Killar kan få ut mycket av att läsa denna bok också. Vi behöver alla lära oss mer om oss själva, men också om varandra – det är liksom det relationer går ut på, och växer av.

linjeKukbrukKukbruk
Manne Forssberg
Wahlström & Widstrand, 2004
På svenska

Manne Forssberg har genom åren gjort sig känd som en mycket klok och humanistisk ledarskribent, med många ämnen på sin repertoar. Mannes bok Kukbruk vänder sig till unga killar som kanske aldrig har haft sex med någon annan än sig själv, eller åtminstone inte särskilt många gånger. En sexualupplysningsbok som inte fokuserar på anatomi och könssjukdomar, utan på hur vi människor fungerar, hur man tar kontakt, hur kan man få bättre sex, hur vet man om en tjej får orgasm, hur vet man om man är bög, hur blir man tillsammans med någon – en jäkla massa hur, alltså.

Manne Forssberg vill ta bort skam och skuld kring sexualiteten, och istället öppna upp för en mer positiv självbild, med respekt för såväl dig själv som gentemot andra. Han tar även upp diskussionen om föråldrade och begränsande könsroller, och varför vi vinner på att ändra dessa attityder.

linje

Erotik – konst & foto
linje
Erotica Universalis, Vol I & IIErotica Universalis, Vol I & II.
Gille Neret
Taschen, 2001
På engelska

TASCHEN Books har som princip att ge ut fantastiska böcker till låga priser. Dessa två tegelstenar till böcker är riktiga guldgruvor för den som vill dyka in i erotica från antiken fram till våra dagar. I volym 1 hittar man vasmålningar från antikens Grekland och fresker från Pompeji. Träsnitt från medeltiden, och kopparstick från 1600- och 1700-tal.
Man kan hitta riktigt skabrösa illustrationer från såväl 1800- som 1900-tal – av såväl kända som okända konstnärer. Rembrandt, Klimt, Picasso, och många andra.

I volym 2 fortsätter orgien, sida upp och sida ned, nu med i genomsnitt något nyare bilder, från 1700-tal och framåt. Här hittar vi massor av Picassoteckningar, men även bilder av serietecknare som Robert Crumb. Oerhört inspirerande!

linje
FemaliaFemalia
Joani Blank
Last Gasp, U.S., 2011
På engelska

Joani Blank grundade den legendariska sexbutiken Good Vibrations i San Francisco 1977, och hade som ett kall i hela sitt liv att inspirera kvinnor att njuta mer fritt och friskt av sex.   Femalia är en sån där bok som alla tonåringar skulle få i present, för att till att börja med se hur olika fittor kan se ut. Boken är i praktiken en fotobok full med närbilder av fittor. Vackert, naket, rättframt. Många unga tjejer skulle förstå att det inte är något fel på deras egna kön – så många komplex skulle aldrig få utrymme att utvecklas, så mycket plastikkirurgi skulle kunna undvikas.

linje

Erotisk läsning – skönlitteratur, novellsamlingar

linje
KöttänglarKöttänglar
Stefan Whilde
h:ström – Text & Kultur 2007
På svenska

Från Bokförlaget h:ström – Text & Kultur har jag fått Stefan Whildes underbart surrealistiska roman Köttänglar – en kärlekshistoria om en vanlig man och en högst ovanlig kvinna som bestämt sig för att föda ett barn i ett litet hus ute på landsbygden.
Läs ett utdrag ur boken på sidan Noveller av gästartister!

För att till full njuta av denna färgsprakande anarkistiska berättelse, med alla sina svulstiga uttryck och bisarra metaforer, bör man ställa in sig på att många formuleringar är så ofrånkomligt irrationella och knasiga, att man som läsare måste tvinga sig själv att bortse från socialrealismens ok, och se poetiska bilder i fyrverkeriform som något fullkomligt självklart.

Stefan Whilde är en veteran på Cirkus Eros novellsida, och för er som uppskattat hans noveller här på Cirkus Eros är denna bok ett absolut måste.

linje
LUSTLUST
Clara Jonsson
XStory (Lind & Co) 2007
På svenska

Detta är något så ovanligt som en nyskriven erotisk novellsamling, av Clara Jonsson – en pseudonym för en känd svensk författarinna, vilket märks tydligt i den litterära kvaliteten på dessa berättelser – den är ovanligt hög, och det är mycket lätt att ryckas med i handlingen i var och en av dessa eggande små lustkorn.

Novellerna är ofta provokativa, sällan politiskt korrekta, och emellanåt mycket fantasifulla – och fantasieggande. Och enormt sexiga! Precis som erotiska noveller ska vara! Njutbara för såväl hjärnan och hjärtat som könet. Rekommenderas varmt.

linje
Rum 306Rum 306
Anna Helena Falk
XStory (Lind & Co) 2008
På svenska

Ännu en erotisk roman från Lind & Co, eller som de för några år sedan kallade sin erotiska bokutgivning – XStory – där ju även min novellsamling blev utgiven. Denna historia utspelar sig i ett drömskt tid och rum, i en semesterort någonstans i sydligare nejder, och allt kretsar kring rum 306, ett hotellrum där ett par bor, och på något mystiskt sätt drar detta rum till sig fler människor, fler erotiska upplevelser.

linje
NÄRSTRID:VANESSANÄRSTRID:VANESSA
Anki Määttä, Therese Rosander, Laura Roselli, Bitte Andersson
Vertigo 2005
På svenska

I korthet är detta en novellantologi av författarna Anki Määttä, Therese Rosander och Laura Roselli, med insprängda seriestrippar av Bitte Andersson.
Detta är något så ovanligt som en bok som gör anspråk på att vara feministisk porr. När jag började läsa blev jag först lite besviken och en smula förvirrad. Det här är väl inte porr?
Men så insåg jag att det ju var just det som var grejen – att denna bok inte spelar med i samma liga som annan porr, att den verkligen sätter helt nya ramar för vad som är porr. Den är provokativ, het, naken, rebellisk, politisk – och väldigt erotisk på sina ställen. Här och där blir den kanske lite väl PK, med kondomer och slicklappar till vansinne, men det kan jag se som resultat av en god intention – och ibland är den allt annat än PK, med riktigt vilda och fantasifulla skildringar av sexuella utsvävningar. Mycket läsvärd!

linje
FittorFittor
Juan Manuel Prada
Wahlström & Widstrand 1995
På svenska

En alldeles underbar liten bok, med ett antal mer eller mindre burleska och surrealistiska, hisnande metaforspäckade noveller om olika fittor. Läs om Cellistens fitta, Fakirkvinnans fitta, Dockors fitta, Lejontämjerskans fitta, den kataleptiska fittan – och många, många fler fittor.

linje
Q-karQ-kar
Ylva Maria Thompson
Hydra Förlag 2008
På svenska

En mustig och mycket lyckad pastisch på Juan Manuel Pradas bok ”Fittor”, fast nu med männens kön i fokus.
Läs mer om denna bok i en längre recension! »

linje
 VenusdeltatVenusdeltat
Anaïs Nin
På svenska

Klassisk erotisk litteratur, som är läsvärd och inspirerande än idag.

Beskrivning från AdLibris:
En boksamlare erbjöd 1940 Henry Miller hundra dollar i månaden för att denne skulle förse honom med erotiska noveller som var beställda av en förmögen kund. Henry Miller tröttnade snabbt på denna sysselsättning och Anaïs Nin, som behövde pengar, tog vid istället.”Varje morgon efter frukosten sätter jag mig och skriver mitt pensum erotica”, meddelar hon i Dagbok 3. Hon berättar också där hur beställaren ringer upp henne och säger ”Ni skriver bra. Men ni kan hoppa över poesin och alla beskrivningar som inte gäller sex”.

Strax före sin död i januari 1977 sammanställde Anaïs Nin ett urval av de erotiska noveller hon skrev för den anonyme beställaren. Hon menade att de inte var så opersonliga som hon trott och vid omläsningen fann hon att mycket av poesin fanns kvar. Hon gjorde också iakttagelsen att erotiska situationer sällan beskrivits av en kvinna och därför kunde Venusdeltat tjäna till att belysa kvinnans syn på erotiken. Venusdeltat, som idag nästan framstår som patinerad fransk boudoirpornografi, kom ut i USA 1977.

linje

Övrigt

linjePhonephuckerPhonephucker
Tanja Suhinina
Hydra Förlag, 2007
På svenska

En vansinnigt rolig bok om en telefonhoras dagliga liv och bestyr.

Läs mer om denna bok i en längre recension! »

linje

Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare