Innehåller 90% av all mainstreamporr våld mot kvinnor?

av Myra Åhbeck Öhman

Citat Jenny H

Ni har säkert vid det här laget sett den här siffran någonstans. Den citeras av så gott som alla som kritiserar porr idag. 90% av all mainstreamporr (eller 88%, om de citerar rätt) innehåller våld mot kvinnor.
Vad betyder det, egentligen? Låt oss titta närmare på påståendet.

Citatcollage

Citat ROKS

Ser ni siffran hos såna som inte lusläser forskningsstudier kommer den troligen ifrån forskaren och radikalfeministiska antiporraktivisten Gail Dines, som ligger bakom mycket av informationen till exempel Unizon delar. Den kan också ha snappats upp från forskaren Max Waltman.

Referensen går tillbaka till en studie från 2010. Den går att hitta som ”Aggression and Sexual Behavior in Best-Selling Pornography Videos: A Content Analysis Update” om ni själva är typen som gillar att läsa akademiska texter. Om inte, läs vidare så ska jag sammanfatta åt er vad som är värt att ifrågasätta.

Till att börja med kan vi kanske ifrågasätta att man väljer att översätta ”aggression” med ”våld”. Det är en viss värderingsskillnad, där ”våld” är betydligt mer negativt laddat. Forskarna bakom studien säger själva att de väljer ”aggression” istället för ”våld” för att kunna innefatta ett bredare spann av handlingar som visar på attityder.

Bryr man sig bara om att läsa den första sammanfattningen står det också att aggressionen i de flesta av fallen har positiva eller neutrala reaktioner. Det här tycker jag är intressant, så jag tänker uppehålla mig vid det en stund.

Citat

Med alla diskussioner om samtycke på senaste tiden borde vi ha lärt oss att det spelar stor roll. En handling som möts med positiv respons får antas ha samtycke, och därför bedömas annorlunda än om personen försöker undvika den eller reagerar negativt (med smärta eller dylikt). Så hur ser siffrorna ut, totalt? Hur många av de aggressiva handlingarna får positiv eller neutral respons? 95%.

Här har ni utan tvekan en viktig anledning till varför just den här siffran är så skyhög jämfört med andra liknande studier (som ligger mellan 1-26% när de mätt våld). De som gjort studien säger själva att de tycker att samtycke är irrelevant. Och det kanske det är om man vill påvisa trender, men inte om man vill påvisa skadliga beteenden. Samtycke är skillnaden mellan grov misshandel, och en MMA-match.

Om vi går vidare så kan man också titta på vilket urval de haft. Det är intressant, eftersom det finns ett enormt stort urval av porr online. Stora delar av den innehåller inte ens riktiga människor, utan är helt fiktiv. Så vad har de mätt, exakt? Jo, man har valt ut 50 av de 500 mest uthyrda och köpta DVD-titlarna listade av AVN under en sjumånadersperiod under 2004-2005. Det är alltså INTE mainstreamporr online siffrorna gäller, som det ofta hävdas. Det är också femton år gammalt material, och ett väldigt litet urval.

Jag vet inte hur annorlunda siffrorna skulle bli om man tog de 1000 mest spelade klippen från Pornhub under 2018. Men kan ändå konstatera att det här inte är ett särskilt relevant urval om man vill undersöka nätporrs trender och effekter.

När man fått materialet så har man satt tre kvinnor på att koda upp scenerna från DVD:erna (~300 st) efter om de innehåller verbal eller fysisk aggression. Så vad räknar de som aggression (eller ”våld”, som allehanda svenska kritiker översätter det till)?
Här är deras egen lista, så att ni kan se:

Aggression

Vi kommer att gå in på min kritik mot urvalet senare. Först vill vi titta på hur fördelningen ser ut. Hot med vapen, sparkar, stryptag och tortyr är ju onekligen våldsamt. Så hur mycket av de uppmätta 88% av ”våldet” består av sånt?

… Ganska nära precis inget alls. De stora vinnarna (jag har klippt ihop tabellen åt er, ni kan se procenten längst till höger) är ”spanking” och ”gagging” som båda förekommer i över hälften av scenerna.

Aggression listHär vill jag gärna pausa och uppmana alla som aldrig dragit någon i håret, bitit, klöst eller smiskat till någon på rumpan under sex, någonsin, att vara vänliga nog att ta det från mig när jag säger att det är rätt vanliga inslag även i sex som inte är särskilt kinky.

Vidare: Det här med ”gagging” och ”choking”. I modern porrmotståndarretorik har det översatts till ”få en kuk nedkörd så hårt i halsen att man spyr” (tack för er insats, vilka ni nu var som skrev det – jag misstänker Porrfri Barndom där också). Forskarna bakom studien säger själva att mätningen av ”gagging” är en anledning till att totalsiffran för aggressioner blir hög jämfört med andra. Så vad har de mätt? Helt enkelt att någon får kväljningar. Något som ganska lätt händer när man stoppar in långa saker i munnen, oavsett om det är tandborstar, bananer eller snoppar. Varken spyor eller att någon tvingar in något i någon annans mun framgår av det här.

Jag skulle vilja ha en handuppräckning: Alla som någon gång råkat ge sig själv kväljningar av misstag under oralsex, rapportera in. Vi kan starta Anonyma Lättretade Kräkreflexer, för jag känner mig kroppsskammad nu. I avslutningen av studien skriver de också det här, som jag tycker är intressant. Bra nyheter, ju. Inga tecken på att porr ökar acceptansen för våldtäkt! Ointresse hos porrkonsumenter för att se kvinnor skadas tack vare feminismen!

Citat

Hörni Unizon, kolla, er favoritstudie säger att det inte finns bevis på att porr bidrar till våldtäktsmyten! Det måste ni väl ha skrivit på er hemsida, så… Nähä.

Citat Unizon

Det där med att plocka körsbär ur forskning, runda av uppåt, omformulera och förvärra så att det passar ens eget narrativ är porrmotståndare onekligen bra på. Inte ens en studie som av min läsning att döma tycker att porr är problematiskt, kan de använda som den är.

Avslutningsvis:

Mina stora problem med studien är att man har en väldigt vid definition av aggression som inte säger något om allvaret, och att urvalet är kasst. På det stora hela är den okej, lyfter ett intressant perspektiv, och de är ärliga med sina metoder.

Det är personerna som citerar den som är oärliga.

Det finns gott om saker värda att diskutera kritiskt med porr. Att kvinnor behandlas våldsamt är absolut en av de sakerna. För att det säger något djupare om vår syn på sex och kön, och något om vilka som producerar porren och vilka de producerar för. I ett jämställt samhälle behöver alla typer av kultur få den typen av granskning. Om porrmotståndare nöjde sig med kulturkritik istället för att försöka förbjuda, vinkla och skambelägga all porr på ett sätt jag tror skadar unga mer än det hjälper dem, så skulle jag vara glad.

Som bonus så här på slutet har studien också mätt positiva beteenden, vilket jag tyckte var fint. Mainstreamporr borde ha mer sånt. Men att den är så ensidig, så artificiell och glädjelös är nog en del av anledningen till att den också är en krympande del av all porr som konsumeras. Åtminstone vill jag gärna tro det.

Positive behaviour

© Myra Åhbeck Öhman 2019

linje

Myra är sexpositiv feminist och skribent.
Läs fler av hennes texter på hennes egen blogg!

linje
Tillbaka till Artiklar av gästartister »
Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare