Frågelådan – fråga & svar:

Heartline
Hur kan jag ta bra nakenbilder?
linje
Fråga:

Hej Calle! Vilken jättebra och fin sida du gjort. Skönt med folk som har en avslappnad inställning till sex.

Jag har lite frågor till dig. Jag har nämligen pratat ihop mig med en kvinnlig kompis om att få ta lite nakenbilder på henne. Jag har lite idéer, men många utav dem är ute i skogen och jag skulle vilja använda extra ljus.
Har du några bra knep?

Jag gillar dina dokumentära bilder (typ Gränslös lust) med naturligt ljus, men jag vill ta mer studiobilder (typ Emelie) fast ute i naturen.

Har du några generella råd att ge när det gäller vad man ska tänka på när det gäller nakenfoto?

Vi tänkte sätta oss ned tillsammans här i veckan och titta igenom er sida för att klura ut vad hon vill göra/inte vill göra. Vill gärna ha hennes gränser klara för mig innan vi börjar att fota för jag vill jobba rätt improviserat när vi väl börjar.

Önska mig lycka till och om hon samtycker kanske vi vill publicera de bästa hos er 😉
linje
Svar:
Tack för ditt trevliga brev.

Vad gäller dina frågor och funderingar:
Det finns inget som slår erfarenhet.
Plåta mycket, ofta, och gör alla misstagen, och lär er av dem. Visa bilder för duktiga fotografer och be om respons. Titta i fotoböcker, testa nya idéer.
Börja inte med att försöka vara originell – kopiera hellre vad andra gör, och hitta en egen stil när du behärskar tekniken.
Lär dig kameran.
Läs böcker om fototeknik.
En jättebra bok som vi har köpt på AdLibris: ”Lighting for nude photography” av Rod Ashford.

Några generella tips:
Undvik skarpt solljus, såvida du inte har en stor reflektor. Om du som du själv uttrycker det behöver mer ljus, så kan en reflektor vara en mycket bra lösning.
Mitt favoritljus utomhus är soldis, ett tunt molntäcke som låter en stor del av solljuset tränga genom, men som diffuserar ljuset såpass att de hårda kontrasterna försvinner.

Somliga fotografer jobbar gärna i skarpt solljus, men bara om de har stödbelysning för att motverka de hårda kontrasterna, alternativt reflektorer. Pröva att ”spegla” ljus med en vit kartongskiva mot motivet, så ser du direkt vilken effekt det har.
Reflektorer kan man annars köpa på de flesta välsorterade fototillbehörs- och kamerabutiker. De är vanligen ihopvikta i runda, platta väskor, så de är lätta att ta med, trots sin storlek när de är utfällda.

Du kan också göra om en uteplats till studio, genom att hänga upp ett jättestort tyg mellan två träd eller liknande.
Du behöver hänga tyget minst tre meter upp om du ska kunna ta helbilder, eftersom du annars kommer att få med överkanten på tyget i var och varannan bild.

Bilderna av Emelie är faktiskt nästan lika ”dokumentära” som de av paret i Gränslös Lust – den enda skillnaden är att jag för en del av bilderna har hängt upp ett stort svart tyg hemma i vardagsrummet. Så det är inte riktiga studiobilder – men attityden är mer ”studio”. Och jag använde även där bara naturligt ljus, som kom in genom fönstren. Men jag har ett väldigt fint ljus i mitt vardagsrum. Och i bilderna av paret har jag gjort en grej av att man ser deras hemmiljö väldigt tydligt.

Några generella tips beträffande attityd gentemot modellen:
Se till att du har all utrustning riggad och klar när du sammanstrålar med modellen, så att ni är fria att prata om det konstnärliga arbetet, utan störande tekniskt fixande.
Be gärna modellen att ha löst sittande kläder (gärna utan underkläder) ett bra tag före själva fotosessionen, så att det inte blir fula avtryck i huden. Sådant kan åtgärdas med en varm dusch eller ett hett bad, men det är inte alltid det finns möjlighet att erbjuda detta. Bättre att vara väl förberedd.

Om modellen har klocka och smycken på sig bör du fundera på om du vill att modellen ska ha dem på sig eller ej. Helt naket, utan varje smycke eller annat ”tillbehör” ger ett helt annat intryck än en naken kropp med något extra. Dessutom hamnar t.ex. en klocka så mycket mer i fokus om den sitter på en i övrigt helt naken kropp. Om det däremot är en modell med tatueringar, piercingar m.m. så kanske smycken i övrigt bara tillför något bra till bilden. Medvetenhet är dock regeln.

Det är mycket viktigt att modellen trivs och mår bra under själva fotosessionen, så undvik kritik eller andra uttryck för att något är besvärligt. Och – kritisera ABSOLUT INTE modellens kropp, på något sätt. Om en pose eller komposition inte funkar bildmässigt är det ändå bättre att ta en bild och sedan gå vidare, för att inte besvära modellen.
Något man också bör undvika är alltför sexuella kommentarer. Detta är förstås en variabel regel – somliga modeller vill verkligen höra att de ser sexiga ut – men det är bra att lära känna modellen först. Somliga kan ta väldigt illa upp, och tro att du egentligen bara vill få modellen i säng. 🙂

Så – lycka till med ditt fotograferande!

calleplatar

P.S.
Ja, du får gärna visa mig bilder som du har gjort, och är de intressanta nog så visar jag dem gärna på Cirkus Eros. 😀

linje
Tillbaka till Frågelådan »

Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare