Kvinnor kan inte våldta

”Jag tittar bara på lesbisk porr” säger Emelie och ler som för att visa hur frigjord hon är.”Det känns bättre för lesbiska kan ju inte våldta varandra.”

Emelie är sexualupplysare för RFSU och tror alltså inte att kvinnor kan våldta varandra. Hon har givetvis fel. Kvinnor kan våldta andra kvinnor. De kan våldta män. De kan våldta barn.

Lika illa som det är att förminska och negligera en kvinna eller ett barn som blivit våldtagen av en man, lika illa är att det ignorera brottet eller tro att det skulle vara mindre allvarligt för att förövaren är en kvinna.

Män kan inte våldtas skriver Märta Tikkanen i den välkända boken från 70-talet och syftar då på att även om en kvinna kan våldta en man rent fysisk så vägrar samhället att se detta. Män vill ju alltid ha sex, med alla kvinnor!

Nej, män vill inte alltid ha sex. Nej, även om en man vill ha sex så betyder det inte att han vill ha sex med alla kvinnor. Nej, bara för att en man uppskattar att ha sex med en specifik kvinna så vill han inte ha sex med henne vid varje givet tillfälle. Nej, bara för att en man får erektion som betyder det inte att han vill ha sex med personen som står framför honom. Nej, heterosexuellt samlag är inte den enda möjligheten att våldta någon.

Det finns i Stilla Havet ett samhälle där det är vanligt förekommande att kvinnor gruppvåldtar män. ”Höhö, där skulle jag vilka bo” får jag många gånger höra från både män och kvinnor när jag berättar om det. Eh… va? Är människor så empatistörda att de inte kan förstå hur otroligt traumatiskt det är att blir våldtagen? Det som är underbart med någon man är attraherad av kan vara fruktansvärt med någon som man inte är attraherad av eller till och med finner frånstötande. Att välja att göra något är en helt annan sak än att tvingas att göra något.

• Samuel förlorade oskulden när han var tolv. Kvinnan i fråga var tjugofem, onykter och en vän till Samuels mamma. Hon var Samuels barnvakt vid tillfället.

• Jens mammas väninna drog iväg med honom till ett privat rum under en blöt fest. Där utförde hon oralsex på honom. Jens var tretton. Hon var trettionio.

• Jonatan gick och lade sig och sov under en fest. När han vaknade fanns den en flicka i rummet som insisterade på att de skulle ha sex. Han sade nej flera gånger men hon vägrade ge sig. Hon blev mer och mer påstridig och tillsist så upplevde han situationen så obehaglig att han valde att ha sex med henne, fast han inte ville.

Alla tre männen som berättar detta för mig är märkbart emotionellt påverkade. En av dem gråter. Två av fallen är olagliga, ett av dem är ”bara” respektlöst och integritetskränkande. Alla tre upplever att de blivit skadade av detta, samtidigt så har det inte berättat om det tidigare. ”Män kan ju inte våldtas”.

Att säga att kvinnor inte kan våldta är ungefär som att säga att vita/svarta/gula män kan inte våldta. Det sitter inte genetiskt i oss, och det handlar inte om sex. Det är ett val vissa av oss väljer att göra för att vi kan, för att vi vill utöva makt över någon annan. För att vi är starkare; fysiskt, psykiskt eller ekonomiskt, än den person som står framför oss. Likväl som kvinnan har rätt till fysisk integritet så har mannen det. Det går inte att gömma sig bakom myter som ”män vill alltid ha sex” eller ”våldtäkt förekommer inte i lesbiska relationer”.

linje

Hanna-Karin är författare, föreläsare och pedagog, har skrivit flera böcker, och debatterar ofta, gärna och ytterst kompetent aktuella politiska frågor i media.
Du hittar Hanna-Karins hemsida här »

Foto: montage av AI-genererade ansikten, filtrerat i Deep Dream Generator

linje
Tillbaka till Artiklar av gästartister »
Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare