Frågelådan – fråga & svar:

Heartline
Kan man vara 14 år och nakenmodell?
linje
Fråga:
Kan man vara 14 år och nakenmodell?

Patrik
linje
Svar:
Både ja och nej – det beror nog rätt mycket på vad för slags bilder vi snackar om.

Många har väl charmiga badstrandsbilder med familjen i sina fotoalbum, och sina barn nakna på stranden och så. Och visst finns det bilder från nudistcampingar, med både barn och vuxna i alla åldrar, i såväl privata album som tidningar och videofilmer. Och det kan man ju ha alla möjliga åsikter om, men så ser det ut.

Själv anser jag att det är viktigt att barn får en naturlig relation till sin kropp, och att man inte bör pressa på barn skam för nakenhet, skam för kroppen, skam för sin sexualitet. Och är föräldrarna nudister, och vill ha semesterbilder av hela familjen, så kan jag inte se att det är något fel med det, så länge alla är med på bilderna av egen fri vilja.

I konsten har man i tusentals år sett skönheten i unga flickors och pojkars nakna kroppar, utan att för den skull göra pedofilkopplingar till det. Nakenhet handlar inte alltid om sex. Så ur den synvinkeln kan du förstås vara nakenmodell även som 14-åring.

MEN – vill du vara med på mer ”vuxna” bilder, nakenbilder, erotiska bilder, så måste du ha fyllt 18. Det är i vår tid och kultur helt odiskutabelt. Även om du ska ha bilderna helt för eget bruk, så kan det bli trassel med lagar och sånt om du är omyndig – åtminstone för den som håller i kameran. Och framför allt – det kan även bli en hel del trassel rent socialt, om bilderna kommer ut så att andra, ”fel” personer, får se dem. Mer snälla bilder – porträtt, lite halvnaket, lite ”oskyldigare” stuk, kan funka även om du är yngre.

Men i vilket fall som helst måste den som fotograferar ha tillstånd av dina föräldrar. Sådan är lagen. Det är hårda regler som gäller beträffande posering i lägre åldrar, och det är nog rätt bra, ändå.

När man är så ung som du kan man förvisso emellanåt veta väldigt säkert vad man vill, men viljan växlar väldigt fort – och man kan vanligen inte överblicka konsekvenserna av sina handlingar. Det är en av sidorna med att vara ung. Man har ingen livserfarenhet att bygga sina beslut och val på. Det är därför du har föräldrar som hjälper dig att göra det till dess att du blir myndig.

Om du absolut, absolut måste känna hur det känns att bli fotograferad naken, så föreslår jag (något motvilligt – bättre att vänta) att du gör det som en lek tillsammans med en jämnårig kompis, någon som också är nyfiken, och kan tänka sig att ta risken att någon utomstående får se bilderna. Den risken finns alltid – kom ihåg det. Men bättre med en kompis än att du låter någon okänd person göra det (rekommenderas ICKE).

Se till att ni fotograferar varandra, och har kopior av varandras bilder, så att ni har lite ”hållhake” på varandra. På det sättet minskar risken att bilderna kommer ut till folk som ni inte vill ska se dem.

Plåtar ni med mobilkamera, kopiera över bilderna på varsin CD, och radera dem från kameran/mobilen, så att ingen kan se dem av en slump. Ju färre som ser bilderna desto bättre.

Fast allra helst tycker jag nog att du ska vänta några år.

Det här kan låta som konstiga och ovanligt restriktiva instruktioner från en person som älskar nakenhet och foto – men vi måste ta hänsyn till det samhälle vi lever i, den lagstiftning som finns, och de sociala konsekvenser som kan uppkomma av olika handlingar – som t.ex. nakenfoto.

Min åsikt är att det är fantastiskt njutbart att vara naken – det tyckte jag när jag var 14 också – men att det är en vuxengrej att föreviga det på bild.

Ha tålamod. Du växer upp och blir stor du också.

linje
Tillbaka till Frågelådan »

Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare