Kåt, glad och tacksam

Sköna Grejer
Tillbaka till Sköna grejer »
Tillbaka till Sköna grejer • böcker »
linje
Recension: Kåt, glad och tacksam – en snäll bok om sex

katgladtacksam_storEva Sanner
Albert Bonniers Förlag 2008

Det finns alldeles för få bra böcker om sex. Marknaden översköljs med kokböcker, men väldigt få verkar ha något vettigt att förmedla om sex. Somliga förlag släpper pliktskyldigast ut en och annan bok då och då, ofta tråkigt översatta, amerikanskt ytliga och doftlösa KamaSutra-böcker eller liknande, böcker som ska passa som lite eggande ”coffee table books”, men som egentligen inte gör någon glad. Till och med min förläggare, Lind & Co (under deras erotiska label XStory), gör sig skyldig till sådana försyndelser emellanåt, men det beror nog till stor del på att det finns så få som kan skriva bra böcker i ämnet.

Så när en svensk författare kommer ut med en ny sexbok, är det lite av ett event, en högtid. Och Eva Sanners bok Kåt, glad och tacksam, på Albert Bonniers Förlag, är därtill en riktigt hyfsad bok, vilket förstås är ännu mer ovanligt. Därför vill jag gärna puffa för den här boken.

Mitt intryck av denna bok är på sätt och vis en trestegsraket. Mitt första intryck var mycket positivt, eftersom jag tyckte att den var snygg, med vackra bilder och ett trevligt tonfall. Mitt andra intryck var mer besviket och lite frustrerat, eftersom jag blev missnöjd med delar av boken, som har klara brister. Men mitt tredje intryck, när jag har läst igenom nästan hela boken, är mer och mer positivt. Den sista tredjedelen av boken är verkligen djupgående, och tar upp grundläggande attityder till sex och kärlek på ett sätt som få har kapacitet för att göra.

”Sexualiteten är en paradox på så sätt att den försätter oss i kontakt med en nivå inom oss som inte är vare sig god eller ond, andlig eller köttslig, stark eller svag. I sexualiteten har vi möjlighet att vara allt samtidigt och därmed kan vi förändra bilden av oss själva på ett unikt sätt. Vi kan vara både och utan att behöva välja antingen eller. På så sätt går vi bortom det dualistiska sättet att tänka som vanligtvis präglar oss.”

Innehållsmässigt är det väldigt mycket text, och ett fåtal bilder. De vackra, ofta stämningsfulla (och ibland riktigt, riktigt sexiga!) fotografierna av Lena Granefelt, ger en vacker inramning. Dock har förlaget nästan helt struntat i möjligheten att infoga pedagogiska bilder, vilket jag tycker är en allvarlig brist i en instruktions- och inspirationsbok. Jag tycker också att layouten är lite väl mycket självändamål – design före funktion. Lösryckta citat tar över och verkar som rubriker, fast de inte är det, och som kontrast är styckesindelningen tvärtom väldigt vag, och därmed opedagogisk. Det hade varit betydligt mer överskådligt om man hade mördat en och annan ”design-darling”, och istället gjort ordentliga ingresser före nya stycken.

Boken är väldigt pratig, och emellanåt lite väl kissnödigt kontemporär och politiskt korrekt. Det stör mig rejält att Eva Sanner å ena sidan kan propagera för G-punktsstimulans, utan att egentligen beskriva G-punkten, var den sitter, hur den känns, hur den ska behandlas etc. – å andra sidan kan hon ägna ett par sidor åt ett ängsligt problematiserande av pornografi. Min slutsats av detta är att Eva Sanner å ena sidan inte vet särskilt mycket om G-punkten, men skriver om den ändå, och å andra sidan är hon tankemässigt en fånge i sin tid, och saknar därmed en verklig vision, utifrån ett helhetsperspektiv.

katgladtacksam_48_webbDet blir ibland uppenbart att Eva Sanner är en medelålders dam, på gott och ont. Hon har livserfarenhet, kunskaper och insikter som tar lång tid att tillägna sig, och därtill har hon som terapeut mött många människor i samtal om de mest privata och känsliga frågorna i livet. Kåt, glad och tacksam känns emellanåt lite som ”erotik för Väddö-tanter”, och det behöver inte vara något fel med det. I alla fall inte om man är en Väddö-tant. Ylva Franzén är också en medelålders dam, men hon är ändå från en något äldre generation, den som verkligen fick uppleva den sexuella frigörelsen på 1960- och 1970-talet, vilket innebär att det Ylva förmedlar i sin klassiker Orgasmera Mera känns betydligt mindre neurotiskt, mindre problematiserande, och oerhört mycket mer informativt – fakta, rakt på sak, där Eva Sanner emellanåt går som katten kring het gröt, smakar ibland, men nosar mest. Å andra sidan är Ylvas bok väldigt inriktad på just kvinnornas fysiska njutning, medan Kåt, glad och tacksam är mer könsneutral, mer psykologiserande och mer andligt inriktad – den innehåller med andra ord större potential till fördjupning i ämnet. Så man kan undra vilken av dessa två böcker som kommer att bli omodern och passé först. Fast en dagstidning är ju passé redan dagen efter, och det hindrar ju oss inte från att läsa den, så det kanske inte är så viktigt. Frågan är vad den säger läsaren just idag.

”Vår förmåga att njuta och vår förmåga att sätta gränser är två viktiga redskap som vi använder när vi som vuxna skapar nära relationer till andra. Hur stor tillgång vi har till dessa redskap påverkas till stor del av vad vi har fått lära oss under barndomen.”

Men som sagt – i tredje delen av boken tar den sig, rejält. Eva Sanner resonerar klokt kting sex och samlevnad, och ger både information och inspiration på ett förträffligt sätt. Borta är plötsligt den kissnödigt försiktiga politiska korrektheten, borta är de neurotiska cirkelresonemangen. Här kommer sanningarna, insikterna, det obevekliga, och här får också Eva Sanner en helt annan ton. Hon blir säkrare, rakare och inte försiktigt cirkelresonerande. Hon blir mer utmanande än vad hon kanske verkar vid en första läsning, eftersom hennes sätt att uttrycka sig är så behagligt och oprovocerande.

Jag vill alltså rekommendera Eva Sanners bok. Jag tycker att hon har fått med väldigt mycket bra i den. Den är snygg, smakfull och hyggligt lättillgänglig. Man kan ha den liggande framme på soffbordet. Den har ett resonerande anslag som kan vara utmärkt för en stor grupp kvinnor (och förstås även många män). Hon har också lyhört fångat upp väldigt mycket av det som rör sig i tiden – jag märker t.ex. med en viss förtjusning att väldigt mycket av det vi lär ut på våra kurser, också finns med i Kåt, glad och tacksam. Det är alltså enligt min bedömning en läsvärd bok, på så sätt att det finns en hel del matnyttigt i den. Att man sedan kan behöva läsa lite annat för att komplettera behöver inte vara en brist. Om du är intresserad av något skaffar du inte bara en enda bok om det, eller hur? Detta kan alltså vara en bra första grundbok om sex och relationer, och sedan går du vidare till mer avancerad litteratur.

katgladtacksam_loversJag vill vidare noga påpeka att en del av min kritik helt och hållet rör sig om tycke och smak. Det jag kan känna irritation över personligen, kan vara helt perfekt för en annan läsare. Den distans och försiktighet, samt brist på egna erfarenheter, som Eva Sanner själv erkänner och ger uttryck för, kan ge precis den rätta tonen för en oerfaren och kanske vilsen läsare. Hon kan då tryggt nog upplevas av läsaren som en helt vanlig kvinna som är betydligt lättare att identifiera sig med än ett ”tantriskt sexmonster”, eller en superavancerad relationsterapeut.

Kåt, glad och tacksam är helt klart en perfekt julklapp – kanske till en kvinna som du inte känner så väl sexuellt, och inte vet hur intim och avancerad du vågar vara gentemot…
Kåt, glad och tacksam är en erotikbok du kan våga ge din mamma, din syster, din granne eller din arbetskamrat, utan att verka sliskig och otillbörligt indiskret. Men den går förstås också lika bra att ge till sin älskade.

Carl Johan Rehbinder 2008

linje
Tillbaka till Sköna grejer »
Tillbaka till Sköna grejer • böcker »
Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare