Kroppskonst – vår mest populära festivalworkshop

Teatersmink

Under många år arbetade jag professionellt med måleri och illustration. I början av 1990-talet skulle jag och min dåvarande hustru få vårt första barn, och hon var alltså en tid en höggravid kvinna. Jag tänkte då att det kunde vara kul att ta chansen att måla något på den vackra, runda magen. Så jag skaffade teatersmink och målade en jordglob på den klotrunda magen. Det blev fint. Det blev en fin unge också.

Kroppsmålning

Efter den sessionen blev jag sugen på att måla på fler kroppar, och det ledde till att jag med tiden fick rätt många uppdrag. Det blev målerievenemang för stora fester, som TV5, Guldbaggegalan, flera företagsfester för Nokia i hela Skandiavien, samt stora publika marknadsföringsevenemang för Versace och Rosenthal, på konstutställningar och andra kulturevenemang, till tidningsartiklar – samt en del privata uppdrag, som t.ex. möhippor och svensexor.

Kroppsmålning

Eftersom kroppsmålning är tämligen ovanligt som företeelse i Sverige, fick jag förstås en hel del mediaintresse, och hamnade i kvällsunderhållning i TV4, i pysslig barn-TV på SVT, i Expressen och mer därtill. Rampluder och teaterapa som jag är, tackade jag självklart ja till alla sådana erbjudanden…  😀

Förkväll, TV4 2010

Stockholm Body Painting Contest 2008 var ett kul event, som  Arrangör var MakeUp Institute Stockholm, som gjorde ett fantastiskt arbete i att lyckas så bra redan på första försöket. Tyvärr fick tävlingen ingen uppföljare. Men det var kul att för en gångs skull få träffa andra som också målar på kroppar. Av 20 tävlande var endast fem svenskar, och flera av dem var nybörjare. Kroppsmålning är alltså fortfarande något nästan icke-existerande i Sverige.
Läs min bloggpost på TantraBlog om eventet! »

Stockholm Body Painting Contest 2008

Men så hände något nytt med kroppsmålandet. 2004 började vi hålla våra kärlekskurser för par, och tre år senare, sommaren 2007, höll vi vår första stora kurs för både enskilda och par, på Skeppsuddens kursgård, Vikbolandet, vid Bråviken. Jag vet inte säkert om det var på första kursen 2007, eller möjligen 2008, men något av dessa år introducerade jag ett kurspass som gick ut på att deltagarna skulle måla på varandra. Jag lämnade alltså över målandet till kursdeltagarna.

Kroppsmålning

Jag visade först lite på någon som ville vara demonstrationsmodell, rent tekniskt hur man använder färgerna, och hur lätt det är att göra något kul och vackert – och sen fick folk måla på. Jag höll igång alla med skön och dansant musik, målade kanske lite här eller där, såg hela tiden till att det fanns rent vatten, penslar och färg tillgängligt.

Kroppsmålningsworkshop

Och så ser dessa workshops fortfarande ut, mer än tio år senare. De har bara blivit större, och mer fokuserade. Grundkonceptet funkar. If it ain’t broken, don’t fix it. Jag har haft kroppsmålning som kurspass på flera av våra egna kurser, som t.ex. Kärlek, Liv & Lust, Gudar & Djur, Kärleksretreat, på Sexsibilitycoachutbildningen, samt på Sexsibilityfestivalen (där just det kurspasset i somras blev helt vansinnigt stort, och samlade runt 100 pers). Alltid lika populärt. Ibland mer.

Kroppsmålningsworkshop

En viktig anledning till att denna workshop är så uppskattad (kanske den allra viktigaste anledningen), är att man som deltagare tillåts att vara naken, sensuell, njutande, men också lekfull med sin kropp – utan att det behöver vara sexuellt. Det kan vara bara barnslig lek – och det kan bli sexigt om man så känner för det, men det är absolut inte nödvändigt. Och så blir ju alla så fina och vackra att titta på. Det är också roligt att efter workshopen gå runt på festivalområdet, målad och helt annorlunda. Man känner sig naken fysiskt, men inte mentalt. Underbar känsla.

Kroppsmålningsworkshop
Se mer bilder i galleriet Body Painting Workshops! »
Se fler smakprover på mitt eget måleri i galleriet Body Art! »
Läs gärna min text – Att måla på hud – kroppsmålning som konstform »
Besök gärna min hemsida Body Art Stockholm »
Penseldrag

Ett tantriskt paradis i södra Frankrike

Fri att Älska

Stor framgång för vår helt nya tantrakurs i södra Frankrike!

I juli i somras höll vi för första gången Fri att Älska, för sju par som ville uppleva en djupgående och innerlig tantrakurs med oss. Det blev en fin vecka, med starka och djupa, tantriska kursupplevelser, sköna vandringar i naturen, samt fantastiska måltider.

Kursen blev helt enkelt långt över förväntan (vi tycker själva att det var en av de bästa kurser vi har hållit), och därför vill vi gärna berätta om våra upplevelser under veckan, varvat med citat ur den respons vi har fått från deltagare på kursen i somras.

”Tusen tack för en helt magisk vecka i Frankrike! Så här en månad efter hemkomsten så är det med glädje och kärlek vi ser tillbaka på dagarna på Gardoussel.”

Vi har nu också bokat en kursvecka nästa sommar – och vi erbjuder dig och din partner att hänga med! Två par har redan bokat, och vi får bara plats med sju par – så det kan vara en mycket god idé att fundera på detta erbjudande så snart som möjligt.

Gardoussel Retreat

I naturreservatet Cevennes, Languedoc, södra Frankrike, bara någon kilometer från en liten, liten by med namnet Saint-André-de-Valborgne, finns en kursgård i ett gammalt stenhus på en bergssluttning. Denna enormt vackra och fridfulla kursgård heter Gardoussel Retreat, och förvaltas av en brittisk familj, som verkligen tar hand om platsen med stor kärlek och omsorg. Det är ingen överdrift att kalla denna plats ett paradis.

I fem dagar utforskade vi kärleken och dess innerligaste mysterier i denna alternativa värld, på kursgården Gardoussel Retreat. Vi dök in i oss själva och varandra, andades, dansade, utforskade extatiska medvetandetillstånd i dans, andning, vila, meditation, beröring, sammansmältande, lek och helighet, hade erotiska ceremonier i naturen, höll en eldritual, kände starka känslor, innerlighet, extrem närvaro.
Allt detta underbara fick deltagarna uppleva – men också vi som höll kursen.

”Gardoussel är verkligen den perfekta platsen för er kurs i fri att älska. En magisk plats som gjord för magisk kärlek. ❤️
Omgivningarna och huset är som gjorda för att skapa en frihetskänsla och en kärleksbubbla där tid och rum stannar och allt utanför känns oväsentligt och väldigt långt borta.
Det tillsammans med er fantastiska förmåga att skapa en trygg och otvungen stämning ger en perfekt utgångspunkt för en kurs i fri kärlek.”

Tanken med kursens namn – Fri att Älska – var just att alla deltagare skulle kunna få känna att de verkligen var fria att älska – att få känna kärlek för sin partner, för sig själva, för platsen, för livet självt. Vår upplevelse, och den respons vi fått, tyder på att vi lyckades mycket bra med det.

Kursen handlar om att uppleva djup extas – såväl stilla och meditativ extas som mer dynamisk. I dessa extatiska tillstånd kan vi få redskap för verkligt omvälvande sexuella upplevelser, som påverkar oss på djupet – liksom vi å andra sidan kan komma till djup trans och extas genom att använda sexuell energi. Det går åt båda hållen.

”Kursen som sådan var jättebra, en härlig blandning av övningar och upplevelser i kombination med den fantastiska stämning som ni är så bra på att skapa gjorde veckan till något utöver det vanliga. Allt från den shamanska trumresan till extasövningarna var verkligen häftigt, och ni får det hela att hänga ihop jättebra. Vi uppskattade också hela upplägget med ganska mycket luft i schemat.”

Vi använder oss av en mängd olika tekniker, såväl urgamla tantriska och shamanistiska trans- och extastekniker som modernare påfund, och det kommer att handla om andning, rörelse, ljud, energiprojektion, olika former av intensivt stimulerande beröring och sensationer, meditation, ceremonier – samt allt i kombination.

Kurslokalen

Det tantriska gränsöverskridandet fanns med som en självklar komponent, men hela tiden med ansvar, mjukhet, kärlek och omdöme. Deltagarna fick många möjligheter att tänja på sina gränser, och vidga sitt livsrum – alltid med 100 % frivillighet, samtycke, respekt och medvetenhet, förstås. Och det märktes på allihop.

”Bra med samma övningar varje morgon vilket gav påtaglig utveckling redan under kursen. Väl komponerad mix av övningar. Det som blev som en resa som byggdes på med nya steg i lämplig takt. Det underlättade för oss att ta in det ni lärde ut – och vi upplevde!! Vi gillar ert frimodiga förhållningssätt till tantra.”

Den största skillnaden mellan denna kurs och Livets Goda, vår lyxiga livsnjutarkurs som vi har hållit 15 gånger, också i södra Frankrike, är att denna kurs – Fri att Älska – är mer fokuserad på våra tantriska kurspass. Vi har inga utflykter till vingårdar, inte till havet. Gardoussel är inte ett palats, inte ett chateau. Där finns ingen swimmingpool.

Älskog i floden Gardon

Men där finns en flod med svalt, friskt vatten. Och några minuters promenad till en damm med vattenfall. Vi hade istället en annan lyx – lyxen av stillheten, skönheten, glädjen av att helt fokusera på kärlek, att få bo i vackra, komfortabla rum, njuta av den vackra miljön och varandras stimulerande sällskap, innerliga, transformerande kurspass – samt förstås den delikata maten.

Maten var tillagad av våra favoritkockar Regis Chevrot och hans fru Anna, samma kockpar som har varit med oss tidigare, både på Fri att Älska och på Livets Goda. De gjorde allt de kunde för att vi skulle få en riklig frukostbuffé, samt underbara överraskningar till såväl lunch som kvällsmål. Min upplevelse är att de överträffade sig själva – och de kommer tillbaka nästa år för att laga maten åt oss då också!

”Stort och varmt tack från oss för kursdagarna tillsammans med er och de andra deltagarna på Gardoussel. Ni två bjuder verkligen både på er själva och ett välkomponerat kursinnehåll som bidrar till utveckling både på personlig och relationsnivå. Det kändes fritt, enkelt, naturligt, nära, tryggt och öppnade nya dörrar både känslomässigt, mentalt, fysiskt och spirituellt/andligt.”

Målet var inte att vi skulle bli tantriker allihop. Målet med denna kurs är att vi ska bli lyckligare, mer levande, mer närvarande. Det är också så vi förhåller oss till tantra. Med stor respekt för dess funktionalitet.

Vi ser inte själva redskapet som ett självändamål, men tantra kan vara en fantastisk verktygslåda för att nå det innerliga, det själsliga djupet, sammansmältandet med såväl din partner som med jorden, samt en ökad närvaro och medvetenhet i varje ögonblick.

Vi hade själva en fantastisk vecka, och njöt i fulla drag – och det är vi övertygade om att vi kommer att göra nästa sommar också. Om du lockas av detta, och vill hänga på, tillsammans med din partner – hör av dig! Det kan finnas platser kvar.

Läs mer på hemsidan för kursen! »
Kursdatum sommaren 2020:
• 20 – 24 juli
(platser kvar
Heta frågor:
Hur anmäler jag mig och min partner? »
Vad kostar det? »

Var håller ni till? »
Vad tyckte deltagarna på kursen? »

Penseldrag

Över 5.000.000 sidvisningar på 2 år!

Det är alltid kul att kunna få skryta lite. När jag skapade denna hemsida för 20 år sedan, fick jag ganska snart många besökare, och under många år hade jag minst 2.000 besökare per dygn, ofta fler, ibland med toppar på flera tusen.

Statistik

Efter att jag givit sidan en total uppgradering under vintern 2017, och lyft allting från ren HTML till WordPress, och därtill också ökat innehållet rätt så rejält, så har också besökarantalet ökat. I genomsnitt har sidan 6.000 sidvisningar per dygn, med toppar upp runt 10.000, drygt 11.000 som mest. Så på drygt två år har Cirkus Eros alltså haft fem miljoner sidvisningar, och det tycker jag är rätt så häftigt.

Nu hoppas jag att sidan ska fortsätta att växa, och att den får fler besökare även framöver. Vem vet vad det kan leda till? Mer kurser, mer fotouppdrag, mer av allt möjligt kul är föstås vad jag hoppas på. Häng med in i framtiden!

Penseldrag

Nytt galleri med härliga bilder!

Komposit

I Hagaparken finns en ruin – ett slott som aldrig blev färdigbyggt, så det är inte egentligen en slottsruin, utan snarare en ruin av en slottsgrund. Men som utflyktsmål är denna plats förstås väldigt spännande. Och som fotobakgrund helt magisk.

Har jag därtill en modell som uppenbarligen trivs i sin kropp, som älskar att leka med sig själv framför en kamera, och som därtill kittlar min hippiefetisch med sina häftiga tatueringar och enorma dreads, kan det inte bli annat än en härlig serie bilder fyllda av lust och livsglädje!

Se alla bilderna i galleriet – I slottsruinen! »
Penseldrag

Två nya artiklar av gästskribenter!

Artiklar

Jag har fått två nya artiklar att publicera, skrivna av två kvinnliga gästskribenter. Den ena är publicerad här sedan tidigare – Myra Åhbeck Öhman, känd för sitt engagemang i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”, nu också som engagerad debattör för sexuell frihet. Den andra artikeln är skriven av Zecilia Freja, en ung kvinna som också arbetar som escort, och är aktiv i Fuckförbundet, en aktivistorganisation för sexarbetare.
linje
Innehåller 90% av all mainstreamporr våld mot kvinnor?
Är detta påstående verkligen sant, och leder porrkonsumtion verkligen till sexuellt våld? En liten pedagogisk text i hur man bedriver källkritik…
Av Myra Åhbeck Öhman
linje
Makten över din egen kropp
Några handfasta och praktiska tips om hur du kan ta makten över din egen kropp, även när andra människor inte respekterar din integritet och dina gränser.
Av Zecilia FrejaPenseldrag

Nya kursdatum för Gudomlig Njutning!

Gudomlig Njutning

Gudomlig Njutning är vår mest populära kurs, med hittills 100 kurstillfällen och snart 1.200 deltagare sedan vi höll kursen första gången 2004! Och vi har fortfarande inte tröttnat. Vi ser värdet i kursen – år ut och år in får vi fantastisk respons från tidigare kursdeltagare, vilket vi förstås uppskattar enormt, och det bidrar storligen till att ge oss motivation att fortsätta med vår kursverksamhet.

”Tack för en jättefin kurshelg med er.
Den har räddat vårt äktenskap och vi är nu som nykära! Underbart. Stort tack!”

Vi får ständigt höra att denna kurs har inneburit en nystart, en början på något helt nytt i kärleken och samlivet. Våra kurshelger är också vigda åt känslor av förälskelse, passion och upphetsning och de som deltar får många verktyg som ökar såväl intimitet som sexuella upplevelser.

Den verkligt stora hemligheten bakom ett fantastiskt sexliv är inte teknik – det är kommunikation, närvaro och öppenhet. Det finns vetenskaplig forskning som bekräftar att den viktigaste faktorn för kvinnors orgasmförmåga är just kommunikation med partnern. Vi ger er verktyg för detta.

”Jag tycker att kursen var mycket välordnad och vacker. Information såväl innan som under var mycket bra och inspirerande. Ni skapade en trygg, varm och tillåtande stämning.

Vi har också berättat om kursen för valda vänner och bekanta och många blir såklart nyfikna.”

Vi öppnar upp för mer självkärlek – vilket är grunden både för att kunna ge och ta emot kärlek fullt ut, och vi inbjuder till en mer sexpositiv attityd, som ger dig möjlighet att njuta mer på alla sätt. Vill ni njuta mer av livet, relationer och sex är detta parkursen för er!

Kärlekspar x2

Vi har gjort en del ändringar i höstens kursschema, vilket bland annat innebär att novemberkursen flyttats till oktober, eftersom vi ska vara med på en tantrafestival i Stockholm samma helg som novemberkursen skulle ha – 22-24 november. Men det finns fortfarande platser kvar för nyfikna och kärlekslystna par i september och oktober.

Passa på att boka plats för dig och din partner, innan platserna tar slut på just det datum som passar er bäst!

Läs mer på hemsidan för kursen! »
Kursdatum i Stockholm hösten 2019:
• 20 – 22 september 2019
(platser kvar)
• 25 – 27 oktober 2019 • OBS! Nytt datum!
(platser kvar)
Heta frågor:
Vilka är ni som leder kursen? »
Hur anmäler jag mig? »
Vad kostar det? »

Var håller ni till? »

Kurslokal

Penseldrag

Ny sida på Cirkus Eros – Ljud

Ljudvågor

Genom åren har vi blivit intervjuade, vi har spelat in en och annan ljudfil, varit med i radio och annat som låter. Alldeles i dagarna kom en intervju med Calle upp på nätet, på sidan Bättre relationer, och då tänkte vi att det nog är dags för en sida med fokus på just bara ljud.

Vi har länge planerat att skapa ljudfiler på olika teman, med tankar, artiklar, frågor och svar, och vi har dessutom sparat några intervjuer som gjorts med oss, som vi också har fått tillåtelse att göra tillgängliga här på Cirkus Eros.

Än så länge finns det bara fem ljudfiler att lyssna på – tre intervjuer, en morgonandakt och en inläst artikel – men det kommer förstås att växa och bli större med tiden.

Välkommen att lyssna på oss!

Penseldrag

18 år av vidunderlig kärlek!

Calle & Jennie collage
Idag är en alldeles särskilt speciell dag för mig.
Den 3 mars 2001 träffades jag och Jennie för första gången. Vi hade chattat och pratat i telefon en tid (över 50 timmar på 10 dagar – och t.o.m. blivit förälskade innan vi ens hade träffats), men så äntligen kom Jennie på besök, och då var det liksom klappat och klart. Efter en helg med Jennie visste jag att jag hade träffat Kvinnan i Mitt Liv.

På vårt bröllop lovade jag dyrt och heligt att så länge Jennie vill ha mig, så är jag hennes. Och till min stora lycka verkar det som att hon fortfarande vill ha mig. Hon är alltjämt mitt livs största kärlek, och lär så förbli, för resten av mitt liv.

Redan första helgen fick jag det stora privilegiet att fotografera henne, naket och erotiskt. Detta fortsatte, inte minst på grund av vårt gemensamma intresse för sex och konst, och därför finns det också en hel del fina bilder av Jennie bland gallerierna här på Cirkus Eros.

Nu har vi hållit ihop i 18 år, och är mer sammanflätade än någonsin. Jag älskar denna underbara kvinna, mer än någonsin, och tänker nu att 18 år till, det räcker inte på långa vägar. Jag vill ha mer! Jag räknade lite på det, och inser att om jag blir så gammal som 86 bast, så får jag 30 år till med Jennie.

Tack, älskade Jennie, för att du ger mitt liv mening, riktning, ett hem, kärlek, lek, trygghet och äventyr, för att vi har världens bästa jobb tillsammans, för att du fyller mitt liv med skönhet, glädje, fantastisk älskogslek, resor (inre och yttre) – allt som gör livet värt att leva, fullt ut.

Jennie som ung 2001-2002

Så här vacker, söt och oemotståndlig var Jennie när vi träffades 2001 (ett par av bilderna är från 2002), men jag tycker att hon bara blir vackrare och vackrare för varje år som går. Jag är välsignad, och alltjämt djupt tacksam.

P.S.
Dessa collage är anpassade för Facebook, och är därför förhållandevis påklädda och anständiga. Men det går förstås alldeles utmärkt att hitta betydligt mer erotiska och nakna bilder på oss på annan plats här på hemsidan…

Penseldrag

Goda och dåliga nyheter

Gudomlig Njutning blockerad
Dåliga nyheter:
Facebook drar åt snaran hårdare och hårdare. Flera av mina vänner kan inte längre länka in sina egna hemsidor och bloggar på Facebook, fler personer blir avstängda från flödet, evenemang blir raderade. Alla mina evenemangssidor för kursen Gudomlig Njutning har plötsligt försvunnit.

Det går inte heller längre att direktlänka till kurshemsidan för Gudomlig Njutning – den kurs vi mest av allt vill puffa för just nu är vår underbara, kärleksfulla, lekfulla och inspirerande grundkurs för par, om kärlek, intimitet, egenmakt, sexualitet och relation.

Tydligen är Gudomlig Njutning så läskig (enligt Facebook-censuren) att jag inte längre kan länka till kursens hemsida från Facebook längre. De måste tydligen krångla till saker så mycket det bara går. Kärlek, sexualitet och relationer är uppenbarligen farliga saker.

Goda nyheter:
Än så länge kan jag i alla fall klistra in våra nyhetsbrev på Facebook. Vi får väl se hur länge det går. Och – Cirkus Eros har numera mellan 6.000 och 10.000 sidvisningar om dagen. Cirkus Eros är trots allt fem år äldre än Facebook, och hade många tusen besökare per dygn redan i början på 2000-talet – så vi får nog tillräckligt med marknadsföring även utan Facebook.

I vårt senaste kärleksbrev berättar vi om att vi har en drös underbara kurser kvar under våren, som t.ex. vår allra mest populära kurs – Gudomlig Njutning, som vi kommer att ha för 100:e gången i maj, vilket förstås är ett fantastiskt jubileum för oss. Vi håller också YONI, Fri att Njuta – Jennies kurs för kvinnor – samt kurserna TANTRALILA, Kinky Passion, Kärleksretreat – och mer därtill.

Cirkus Eros Kärleksbrev

Läs gärna detta aktuella kärleksbrev, prenumerera gärna på våra kärleksbrev, kolla in våra kurser på deras respektive hemsidor, och surfa självklart runt här på Cirkus Eros.

Penseldrag