Frågelådan – fråga & svar:

Heartline
Varför verkar medelålders män ”insnöade” när det gäller kvinnlig sexualitet?
linje
Fråga:
Varför verkar det som att många medelålders män är lite ”insnöade” när det gäller kvinnlig sexualitet?

Jag menar – hur kul är det att ”lära upp” en man (som varit gift i 30 år) i hur en kvinna fungerar??
Hans fru har förmodligen aldrig upplevt någon orgasm, och ljugit för honom att hon fått det. Han fattar ju klart ingenting nu… när han träffat mig.
Är det verkligen möjligt att en kvinna på snart 50 år aldrig fått orgasm??!!
Det kan ju inte vara bra för kroppen?

Jag fixar i alla fall inte detta. Känns fel och konstigt. Samtidigt tycker jag väldigt mycket om honom på många sätt. Välutbildad och klok.

Jag undrar i alla fall om du kan rekommendera någon/några bra böcker för män om kvinnor? Och tvärtom – bra böcker för kvinnor om män?
linje
Svar:
Tyvärr är nog både män OCH kvinnor i alla åldrar lite ”insnöade” när det gäller kvinnlig sexualitet. Okunnigheten om hur kvinnor fungerar sexuellt är monumental, och det har förstås främst sin orsak i religiöst förtryck och patriarkatets skräck för den kvinnliga sexualiteten.

Det går inte heller att ta den enkla vägen att tycka att dessa män är korkade och insnöade. Vad fick de lära sig som unga? Vad för slags världsbild har de levt med i hela sitt liv?

Det är få män eller kvinnor som är så starka att de helt på egen hand kan bryta med en rådande samhällsmoral. Och de som gör det får ofta betala ett högt pris.

Ett problem är att de flesta (både män och kvinnor) verkar vara lika monumentalt okunniga om manlig sexualitet. Det finns lika många vanföreställningar och okunnighet om manlig sexualitet som om kvinnlig. Och i viss mån är den manliga sexualiteten idag mer stigmatiserad, tabubelagd och betraktas som mer skamlig än den kvinnliga. Man kan skriva om sexleksaker och orgasmtekniker för kvinnor i Aftonbladet, och t.o.m. visa bilder på kvinnokön och kärlekspar – men en sak ser du aldrig. Erigerade kukar. Det är nämligen fortfarande supertabu.

Män får idag lära sig att de är medskyldiga i det kollektiva förtrycket av kvinnor, att deras sexualitet är ett hot mot omvärlden, att de är potentiella våldtäktsmän, kvinnomisshandlare och pedofiler.

Du kan visa våld på bästa sändningstid i TV, och på mittuppslag i Expressen, men inte sex. Resultatet blir i praktiken att unga män (och kvinnor) får lära sig att en ståkuk är farligare än en Kalashnikov – och det är väl ändå inte en särskilt rättvis bild…?

Så nu får vi hjälpas åt, vi män och kvinnor som tillsammans vill utveckla oss och leva ett bättre, mer njutningsfullt och glädjerikt liv.
Det tjänar inget till att försöka utmåla varandra som fiender eller motståndare.
Vi är alla på ett sätt offer för en rådande sammhällssyn, och nu måste vi hjälpas åt att ta oss ur den, utan att demonisera varandra.

Det är svårt att hitta riktigt bra böcker, men det finns en och annan. En oerhört bra bok för män om kvinnor, som egentligen är för kvinnor om kvinnor, men som kan vara av stort värde för en man att läsa, är givetvis Ylva Franzéns bok ”Orgasmera Mera”.

Bra böcker för kvinnor om män är inte så lätt att hitta – inte minst för att männen som sagt har hamnat på efterkälken i den sexuella frigörelsen. Det finns nu njutnings- och orgasmkurser för kvinnor, och t.o.m. en och annan kurs för män om hur man ska ge sin kvinna njutning – men det omvända saknas nästan helt.

I ambitionen att ändra på detta höll Ylva Franzéns man Åke Fridell och jag en kurs för män hösten 2003. Det var Ylvas idé, utifrån tankegången ”vad gör det för nytta med en massa frigjorda kvinnor om det inte finns några frigjorda män?”. Tyvärr verkar det fortfarande vara ganska svårt att få männen att ens förstå att de har ett behov av att lära och utvecklas. Men det kommer väl med tiden, förhoppningsvis.

Det finns en del böcker jag varmt rekommenderar. Min favorit för just män är ”The Multi-Orgasmic Man”, av Tao-mästaren Mantak Chia och journalisten Douglas Abrams. Den är förvisso på engelska, men samma författare har också skrivit en bok som riktar sig mot par; ”The Multi-Orgasmic Couple” – som också finns översatt till svenska, och heter då ”Vägen till Orgasm” (Mantak Chia, Maneewan Chia, Douglas Abrams, Rachel Carlton Abrams). Den kan ge goda impulser för såväl män som kvinnor, och kunskap om manligt och kvinnligt beteende beträffande sexualitet, kärlek, andlighet och relationer.

linje
Tillbaka till Frågelådan »

Heartline

Cirkus Eros - erotik för finsmakare