Kroppskonst – vår mest populära festivalworkshop

Teatersmink

Under många år arbetade jag professionellt med måleri och illustration. I början av 1990-talet skulle jag och min dåvarande hustru få vårt första barn, och hon var alltså en tid en höggravid kvinna. Jag tänkte då att det kunde vara kul att ta chansen att måla något på den vackra, runda magen. Så jag skaffade teatersmink och målade en jordglob på den klotrunda magen. Det blev fint. Det blev en fin unge också.

Kroppsmålning

Efter den sessionen blev jag sugen på att måla på fler kroppar, och det ledde till att jag med tiden fick rätt många uppdrag. Det blev målerievenemang för stora fester, som TV5, Guldbaggegalan, flera företagsfester för Nokia i hela Skandiavien, samt stora publika marknadsföringsevenemang för Versace och Rosenthal, på konstutställningar och andra kulturevenemang, till tidningsartiklar – samt en del privata uppdrag, som t.ex. möhippor och svensexor.

Kroppsmålning

Eftersom kroppsmålning är tämligen ovanligt som företeelse i Sverige, fick jag förstås en hel del mediaintresse, och hamnade i kvällsunderhållning i TV4, i pysslig barn-TV på SVT, i Expressen och mer därtill. Rampluder och teaterapa som jag är, tackade jag självklart ja till alla sådana erbjudanden…  😀

Förkväll, TV4 2010

Stockholm Body Painting Contest 2008 var ett kul event, som  Arrangör var MakeUp Institute Stockholm, som gjorde ett fantastiskt arbete i att lyckas så bra redan på första försöket. Tyvärr fick tävlingen ingen uppföljare. Men det var kul att för en gångs skull få träffa andra som också målar på kroppar. Av 20 tävlande var endast fem svenskar, och flera av dem var nybörjare. Kroppsmålning är alltså fortfarande något nästan icke-existerande i Sverige.
Läs min bloggpost på TantraBlog om eventet! »

Stockholm Body Painting Contest 2008

Men så hände något nytt med kroppsmålandet. 2004 började vi hålla våra kärlekskurser för par, och tre år senare, sommaren 2007, höll vi vår första stora kurs för både enskilda och par, på Skeppsuddens kursgård, Vikbolandet, vid Bråviken. Jag vet inte säkert om det var på första kursen 2007, eller möjligen 2008, men något av dessa år introducerade jag ett kurspass som gick ut på att deltagarna skulle måla på varandra. Jag lämnade alltså över målandet till kursdeltagarna.

Kroppsmålning

Jag visade först lite på någon som ville vara demonstrationsmodell, rent tekniskt hur man använder färgerna, och hur lätt det är att göra något kul och vackert – och sen fick folk måla på. Jag höll igång alla med skön och dansant musik, målade kanske lite här eller där, såg hela tiden till att det fanns rent vatten, penslar och färg tillgängligt.

Kroppsmålningsworkshop

Och så ser dessa workshops fortfarande ut, mer än tio år senare. De har bara blivit större, och mer fokuserade. Grundkonceptet funkar. If it ain’t broken, don’t fix it. Jag har haft kroppsmålning som kurspass på flera av våra egna kurser, som t.ex. Kärlek, Liv & Lust, Gudar & Djur, Kärleksretreat, på Sexsibilitycoachutbildningen, samt på Sexsibilityfestivalen (där just det kurspasset i somras blev helt vansinnigt stort, och samlade runt 100 pers). Alltid lika populärt. Ibland mer.

Kroppsmålningsworkshop

En viktig anledning till att denna workshop är så uppskattad (kanske den allra viktigaste anledningen), är att man som deltagare tillåts att vara naken, sensuell, njutande, men också lekfull med sin kropp – utan att det behöver vara sexuellt. Det kan vara bara barnslig lek – och det kan bli sexigt om man så känner för det, men det är absolut inte nödvändigt. Och så blir ju alla så fina och vackra att titta på. Det är också roligt att efter workshopen gå runt på festivalområdet, målad och helt annorlunda. Man känner sig naken fysiskt, men inte mentalt. Underbar känsla.

Kroppsmålningsworkshop
Se mer bilder i galleriet Body Painting Workshops! »
Se fler smakprover på mitt eget måleri i galleriet Body Art! »
Läs gärna min text – Att måla på hud – kroppsmålning som konstform »
Besök gärna min hemsida Body Art Stockholm »
Penseldrag